Mayová sa s Corbynom na ničom nedohodla, britskú vládu opustil ďalší člen

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: archívne, SITA/AP.

LONDÝN 3. apríla (WebNoviny.sk) – Komplikovanú situáciu okolo plánovaného vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie sa v stredu snažili vyriešiť dvaja kľúčoví hráči na britskej politickej scéne – premiérka Theresa Mayová a šéf opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn.

Obaja následne označili stretnutie za konštruktívne, Corbyn však priznal aj to, že sa na ňom s Mayovou na ničom nedohodli. Stretnutie podľa neho bolo „užitočné, ale bezvýsledné“.

Naťahovačky okolo brexitu

Corbyn dodal, že vo štvrtok sa uskutoční ďalšie stretnutie, tentoraz na nižšej úrovni, na ktorom sa budú snažiť predstavitelia labouristov a Mayovej konzervatívcov obrúsiť hrany medzi oboma stranami v pohľade na brexit.

Mayovej vládu medzičasom v stredu opustil na protest proti naťahovačkám okolo brexitu ďalší člen. Chris Heaton-Harris, námestník ministra pre vystúpenie Veľkej Británie z EÚ, ako dôvod svojej rezignácie uviedol, že sa mu nepáči snaha Mayovej brexit posúvať stále na neskôr.

Mayová podľa neho „mala vyhovieť výsledku referenda z roku 2016“ a vyviesť krajinu z únie k pôvodne plánovanému dátumu, teda 29. marcu.

Ešte jeden krátky odklad

Po tom, čo britskí poslanci dvakrát za sebou odmietli dohodu o brexite, ktorú Mayovej vláda vyjednala s európskymi predstaviteľmi, rozhodla EÚ o preložení brexitu do 12. apríla alebo 22. mája.

Britskí poslanci medzitým dohodu o brexite odmietli aj tretíkrát, čím krajina stratila podľa rozhodnutia EÚ nárok na odklad brexitu do 22. mája.

Aktuálnym termínom je teda 12. apríl, Mayová však už avizovala, že chce požiadať o ďalší krátky odklad. Tiež sa vyjadrila, že chce nechať poslancov o dohode o brexite, ktorú už trikrát odmietli, hlasovať aj štvrtýkrát.

Mayová čelí kritike

Podľa Heatona-Harrisa je však takéto predlžovanie situácie už neúnosné. „Každý raz, keď žiadame ďalšie predĺženie tohto procesu, podkopávame tým dôveru občanov v náš politický systém,“ domnieva sa odstupujúci politik.

Mayovú kritizujú nielen stúpenci „tvrdého brexitu“, ktorí presadzujú, aby Londýn vystúpil z EÚ bez akejkoľvek dohody, ale aj stúpenci zotrvania krajiny v únii, podľa ktorých by sa mal brexit úplne zrušiť. K nim sa radí aj veľká časť poslancov z labouristického tábora.

Zrušenie brexitu nepripúšťa

Zrušenie brexitu však Mayová vôbec nepripúšťa a tento scenár používa len ako odstrašujúci príklad, keď chce prinútiť poslancov hlasovať za jej dohodu.

Premiérka striktne odmieta aj opätovné referendum o brexite, pričom argumentuje, že nie je možné pýtať sa občanov ešte raz na to isté, na čo už raz odpovedali.

Už niekoľko mesiacov je pritom verejná mienka v krajine jednoznačne naklonená zotrvaniu v únii, čo potvrdzujú prieskumy všetkých renomovaných agentúr.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať