Sudca vypočul strelca z Christchurchu cez videospojenie, nariadil mu psychiatrické vyšetrenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Christchurch
Muž na vozíku, ktorý prežil streľbu v Christchurchi, pred súdnou sieňou, v ktorej vypočúvali strelca Brentona Harrisona. Christchurch, 5. apríl 2019. Foto: SITA/AP

CHRISTCHURCH 5. apríla (WebNoviny.sk) – Muž obvinený zo zabitia 50 ľudí vo dvoch mešitách v novozélandskom Christchurchi podstúpi dve psychiatrické vyšetrenia, ktoré majú určiť, či je schopný predstúpiť pred súd.

Sudca vyššieho súdu Cameron Mander to nariadil počas vypočutia 28-ročného Austrálčana Brentona Harrisona Tarranta prostredníctvom videoprenosu z malej miestnosti v prísne stráženom väzení Paremoremo v Aucklande.

Neprejavil žiadne emócie

Podľa sudcu si netreba nič domýšľať, keďže v takomto prípade je to bežný krok. Vyšetrenia môžu trvať dva až tri mesiace. Tarranta obvinili z 50-násobnej vraždy a 39 pokusov o vraždu.

Súdnu sieň zaplnili členovia rodín obetí i tí, ktorí streľbu prežili. Niektorí boli na vozíkoch, iní ešte v nemocničnom oblečení. Tarrant neprejavil žiadne emócie. Z väzenia pritom mohol na videu vidieť iba sudcu a právnikov, nie ľudí v súdnej sieni. Ďalšie pojednávanie súd naplánoval na 14. júna.

Útok vysielal naživo

Útok na dve mešity v Christchurchi sa odohral 15. marca. Pri útoku austrálskeho extrémistu zomrelo 50 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Strelec časť útoku vysielal naživo prostredníctvom sociálnej siete a svoje motivácie prezentoval v 74-stranovom manifeste. V prípade uznania viny mu hrozí doživotie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať