Ako bojovať proti komárom? Vedci našli nový spôsob a nie je to nič neobvyklé

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
komár
Najintenzívnejšie zásahy proti komárom mesto vykonalo v lokalitách Devínska Nová Ves, Devín, Petržalka a Rusovce. Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.

BRATISLAVA 8. apríla (WebNoviny.sk) – Dubstep nie je len jedným z najpopulárnejších smerov súčasnej elektronickej hudby, ale má aj jedno nečakané a vyslovene praktické využitie.

Nejde o vtip

Ako zistil medzinárodný vedecký tím vo výskume, o ktorom informuje britská BBC, dubstep dokáže od človeka odháňať komáre.

Špeciálny úspech v boji proti komárom pritom podľa BBC slávila hudba amerického dubstepového producenta Skrillexa.

Nejde o vtip a vedci vo svojej štúdii vysvetľujú, aký môže mať hudba súvis s chuťou komárov „otravovať“ svojím štípaním živočíchy vrátane ľudí.

Kombinácia tónov

Dubstep je v tomto smere podľa nich mimoriadne účinný preto, lebo je postavený na kombinácii tónov veľmi nízkych a veľmi vysokých frekvencií.

Nízkofrekvenčné vibrácie podnecujú hmyz k sexuálnym interakciám, zatiaľ čo hluk ruší príjem signálov od iných jedincov svojho druhu, ako aj hostiteľov (teda potenciálnych obetí – pozn. SITA),“ uvádza sa v štúdii.

Dubstep podľa vedcov zaujal najmä komárie samičky, ktoré pri hlasnej dubstepovej produkcii štípali ľudí oveľa menej ako vo chvíľach, keď bolo ticho.  Vedci ďalej uvádzajú, že podľa nich nejde o nič neobvyklé, keďže „zvuk je kľúčový pre rozmnožovanie, prežitie a udržiavanie populácie mnohých živočíchov“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať