Bratislava tento rok spustí 48 fontán, prvé štyri už v polovici apríla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bratislava: Primaciálny palác
Renesančná fontána - Svätý Juraj na koni kopijou zápasí s trojhlavým drakom a dedikačný nápis zo zadnej strany fontány na nádvorí Primaciálneho paláca. Primaciálny palác je klasicistická stavba na Primaciálnom námestí v Bratislave, ktorú dal postaviť v roku 1778 arcibiskup kardinál Jozef Batthyány podľa projektu architekta Melchiora Hefeleho. Dnes je palác sídlom primátora hlavného mesta. Niektoré jeho časti slúžia expozícii Galérie mesta. Bratislava, 12. august 2018. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková.

BRATISLAVA 8. apríla (WebNoviny.sk) – Prvé štyri bratislavské fontány sa opäť spustia v polovici apríla. Generálny investor Bratislavy (GIB), ktorý spravuje mestské fontány a zabezpečuje ich údržbu a prevádzku, plánuje 15. apríla spustiť Ganymedovu fontánu na Hviezdoslavovom námestí pred budovou SND, fontánu Žena s krčahom na Františkánskom námestí, fontánu Lev s erbom pred Starou tržnicou na Námestí SNP a fontánu Dievča so srnkou na Hviezdoslavovom námestí.

Pitné fontány

Agentúru SITA o tom informoval vedúci technicko-prevádzkového oddelenia GIB Jozef Tóth. Ostatné fontány spustia postupne.

GIB spravuje 55 zariadení, 41 fontán, 11 fontánok s pitnou vodou a tri studne. V tomto roku plánujú spustiť 38 fontán a 10 pitných fontánok.

Pitné fontánky sa nachádzajú napríklad na Námestí SNP, na Župnom námestí, Hlavnom námestí alebo na Hviezdoslavovom námestí. GIB zabezpečuje nielen ich prevádzku, ale aj opravy.

Ganymedova fontána

Jedna z najznámejších bratislavských fontán je Ganymedova fontána na Hviezdoslavovom námestí. Jej autorom je architekt Viktor Tilgner a od roku 1888 je pred budovou SND.

V čase svojho vzniku to bola jediná okrasná fontána v Bratislave, ostatné slúžili ako zdroj pitnej či úžitkovej vody pre obyvateľov mesta. Kamenná fontána s bronzovými plastikami zvierat a ľudí je stvárnením príbehu chlapca Ganymeda, ktorého najvyšší grécky boh Zeus v podobe orla unáša na Olymp.

Ročná spotreba vody vo všetkých mestských fontánach je približne 15 000 metrov kubických. Generálny investor Bratislavy zabezpečuje aj starostlivosť a údržbu 99 pomníkov, pamätníkov, pamätných tabúľ v Bratislave a údržbu zelene na Hradnom vrchu a pri Pomníku československej štátnosti na Vajanského nábreží.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať