Foto: Výbor vypočúval kandidátov na šéfa polície, odobril Lučanského a Ševčíka (aktualizované)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vypočúvanie kandidátov na post šéfa polície
Kandidát Milan Lučanský (vľavo) počas vypočúvania kandidátov na funkciu prezidenta Policajného zboru (PZ) SR v rámci zasadnutia Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť v Národnej rade SR. Bratislava, 10. apríl 2019. Foto: SITA/Branislav Bibel
  • aktualizované 10. apríla, 13:46

BRATISLAVA 10. apríla (WebNoviny.sk) – Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť v stredu vypočúval kandidátov na šéfa polície, ktorými boli súčasný prezident Milan Lučanský, banskobystrický policajný riaditeľ Ivan Piliar a policajný pridelenec v Prahe Ivan Ševčík.

Výbor po ich vypočutí hlasoval o tom, ktorých posunie na vymenovanie ministerke vnútra Denise Sakovej (Smer-SD) a odobril Lučanského a Ševčíka.

„Som veľmi rada, že branno-bezpečnostný výbor veľmi odborne pristúpil k tomu, aby skutočne prehodnotil všetkých kandidátov, ktorí boli prihlásení,“ povedala po stredajšom výjazdovom zasadaní vlády v Bardejove. Dodala že medzi kandidátmi nechce robiť rozdiely len preto, že Lučanský je momentálnym policajným prezidentom.

Ministerka ďalej uviedla, že v krátkom čase, po stretnutí s kandidátmi, oznámi, ktorý z nich bude novým policajným prezidentom.

Milan Lučanský

Súčasný policajný prezident Lučanský by v prípade svojho opätovného zvolenia zreorganizoval Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) či nastavil v policajnom zbore novú personálnu politiku. Podľa Lučanského je v súčasnosti policajný zbor personálne poddimenzovaný, navyše policajti pre slabé podmienky odchádzajú.

„S niektorými krokmi som začal už počas svojho dočasného pôsobenia na poste prezidenta. Policajný zbor je v súčasnosti značne poddimenzovaný, dobre viete, že máme problém s odchodom policajtov. Hlavným cieľom je preto zvýšiť atraktivitu policajného zboru a zvýšiť kvalitu aj tým, že sa bude riešiť v budúcnosti personálna a vzdelávacia problematika,“ povedal Lučanský na úvod vypočutia poslancom.

Otázky o Antoninovi V. a Troškovej

Policajný šéf odpovedal aj na otázky o údajných nahrávkach telefonických rozhovorov medzi Antoninom V. a vtedajšou štátnou radkyňou Máriou Troškovou. „Vydal som pokyn, aby sme tieto skutočnosti preverili. Zrejme príde z našej prokuratúry žiadosť pre taliansku stranu o medzinárodnú právnu pomoc, aby sme mohli všetko preveriť a vyšetriť komplexne činnosť Antonina V. na Slovensku,“ odpovedal Lučanský.

Súčasný šéf polície plánuje aj ďalšie zmeny. „Rád by som zaviedol zmeny aj v kariérnom raste, aby sa na určité posty dostávali policajti až po stanovených skúsenostiach a nemohli preskakovať niekoľko hodností alebo funkcií,“ dodal. Lučanský má v pláne reorganizovať aj Národnú kriminálnu agentúru, ktorá v súčasnosti nefunguje podľa jeho predstáv.

Problémy s lustráciami

„Je potrebné zreorganizovať NAKA, ktorej organizačnú štruktúru som kritizoval. V tomto prípade je potrebné zaviesť teritoriálne riadenie, aby sme predchádzali problémom, že polícia nevie o organizovaných skupinách v rôznych krajoch,“ doplnil. Lučanský pripomenul prípady z východného Slovenska, kde sa zneužívali agrodotácie z prostriedkov Európskej únie.

Lučanský poslancom predostrel svoj návrh riešenia aj pri problémoch s lustráciami, ktoré v súčasnosti nie je možné preukázať konkrétnemu policajtovi, ktorý ich vykonal.

„Chcem zaviesť takzvaný elektronický služobný preukaz, aby sa musel v prípade akéhokoľvek lustrovania prihlásiť pod svojím menom. To podľa mňa na 99 percent odstráni tento problém, pretože v súčasnosti je ťažké niekomu dokázať, či niekoho lustroval oprávnene, alebo nie,“ povedal Lučanský. Prezident PZ chce tiež jeden analytický operačný systém, ktorý by v budúcnosti tieto nezrovnalosti vylúčil.

Ivan Pitiar

Krajský šéf Pitiar pripomenul, že najväčší problém Policajného zboru je v personálnej politike a nedostatočnom finančnom ohodnotení policajtov. V zbore Piliar pracuje od roku 1990, pričom na to, aby kandidoval na post prezidenta polície, ho oslovil súčasný šéf Milan Lučanský.

Problémy pri „finančnej flexibilite“

„V Policajnom zbore pracujem od roku 1990 a chcem na úvod povedať, že polícia je podľa mňa fungujúci orgán. Áno, máme problémy, ale radikálne zmeny by som nerobil, najväčší problém vidím v stabilizácii v personálnej politike, aby nám neodchádzali šikovní ľudia,“ povedal na úvod Piliar.

Podľa Piliara má polícia problémy pri takzvanej finančnej flexibilite, keď majú riadiaci funkcionári obmedzené možnosti pri udeľovaní osobných odmien či iných príplatkov. „Je veľký problém vo flexibilite. Odmeny jasne stanovuje legislatíva a pre šikovných ľudí to zrejme nie je dostatočné,“ povedal Piliar.

Medzery v špecialistoch

Poslancov Národnej rady SR zaujímalo napríklad aj to, či by mali policajti – špecialisti vypomáhať svojim kolegom pri bežných činnostiach. „Každý policajt by mal vykonávať činnosť, na ktorú bol pripravovaný. Problém je v zúfalom personálnom stave, keď sa využívajú aj špecialisti na bežnú činnosť, napríklad v doprave.“

Krajský policajný riaditeľ Piliar by výrazné zmeny nerobil ani v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA).

„Neurobil by som zásadné organizačné zmeny v NAKA. Medzery máme najmä pri špecialistoch, keď do policajného zboru je problematické zohnať solídneho ekonóma alebo experta na počítačovú techniku. Problém preto vidím v tom, čo som hovoril na úvod, teda v nedostatočnom platovom ohodnotení,“ uzavrel.

Ivan Ševčík

Bývalý vyšetrovateľ a riaditeľ viacerých útvarov Ševčík by v prípade svojho zvolenia na post policajného prezidenta urobil dôkladný audit v polícii či posilnil regionálne štruktúry.

Zoštíhlenie NAKA

„Každý človek, ktorý nastúpi do funkcie, si musí urobiť dôkladnú analýzu. Veľký ošiaľ vyvolalo Ministerstvo obrany SR, kde sa budú výrazne zvyšovať platové triedy. Je potrebné preto, aby rezort vnútra vstúpil do rokovaní s rezortom financií, aby mohli byť tabuľkové platy v polícii tiež zvýšené. Ak by nám odchádzali kvalifikovaní policajti k armáde len pre peniaze, nebolo by to šťastné,“ povedal Ševčík.

Podľa jeho slov je potrebné reorganizovať útvary s celoslovenským pôsobením. „Je potrebné porozmýšlať nad reorganizáciou útvarov s celoslovenským pôsobením. Treba zoštíhliť NAKA, jasne určiť pravidlá, čo má tento útvar riešiť. Ďalšou dôležitou podmienkou je, že do NAKA musia byť prijímaní iba takí ľudia, ktorí majú dostatočné skúsenosti,“ povedal Ševčík. Jeho motivácia stať sa prezidentom Policajného zboru SR je podľa neho kariérna, teda chuť sa niekam posunúť či niečo dosiahnuť v profesionálnom živote.

Posilnenie regionálnych štruktúr

Ševčík plánuje v prípade svojho menovania posilniť regionálne štruktúry, aby sa občania mohli cítiť bezpečne.

„Podľa môjho názoru až 99 percent ľudí na Slovensku nazaujíma iba NAKA, ale bezpečnostná situácia v regiónoch a krajoch. Občanov trápi, či sú v bezpečí ich blízki a majetok. Je potrebné sa podľa mňa zamyslieť aj nad tým, aby neboli všetky celoslovenského útvary iba v Bratislave,“ doplnil. Podľa Ševčíka by sa pri posilnených regionálnych štruktúrach mohla posilniť nielen spolupráca útvarov, ale aj komunikácia či výsledky v jednotlivých prípadoch.

Za svoj najväčší úspech považuje Ševčík riadenie vyšetrovacieho tímu v prípade Mikuláša Černáka, ktorý si momentálne odpykáva doživotie za viac trestných činov, ale tiež každý prípad, ktorý sa mu podarilo ukončiť návrhom na podanie obžaloby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR