Kartel OPEC znížil ťažbu ropy na štvorročné minimum, ignoruje Trumpove varovania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BRATISLAVA 10. apríla (WebNoviny.sk) – Dodávky ropy zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v marci klesli o pol milióna barelov denne, čiže sa dostali na štvorročné minimum.

Saudská Arábia totiž pokračuje v redukcii ťažby a produkcia vo Venezuele sa výrazne zmenšila pre ekonomickú krízu v krajine. Ťažba OPEC-u podľa nezávislých zdrojov, ktoré kartel citoval vo svojej pravidelnej mesačnej správe, v marci oslabila o 534 tis. barelov denne na 30,02 mil. barelov denne.

Celková produkcia OPEC-u tak bola najnižšia od februára 2015, kedy skupina ťažila 29,97 mil. barelov denne. Informuje o tom portál cnbc. com.

Tohtoročný rast cien ropy podnietil amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby OPEC vyzýval na zvýšenie produkcie a stlačenie cien nadol. Kartel však doteraz Trumpove varovania na Twitteri ignoruje.

Členovia OPEC-u a krajiny, ktoré s kartelom spolupracujú, sa stretnú v júni, aby diskutovali o svojej ropnej politike. Saudská Arábia je naklonená tomu, aby redukcia ťažby ropy pokračovala aj v druhej polovici roku 2019, ale Rusko sa k predĺženiu redukcie odmieta zaviazať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OPEC Organizácia krajín vyvážajúcich ropu