Dievčatko oslávilo svoje druhé narodeniny, ale na svete bolo len dve hodiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
novorodenec, bábätko
Foto: ilustračné, Getty Images

DAJDŽON 12. apríla (WebNoviny.sk) – Dcéra matky Lee Dong Kil dovŕšila iba dve hodiny po narodení vek dvoch rokov. V Južnej Kórei nejde o nič nezvyčajné. Narodila sa totiž na Silvestra iba dve hodiny pred príchodom Nového roka.

Rok dovŕšia v deň narodenia

Na základe najzvláštnejšieho systému výpočtu veku na svete, juhokórejské deti majú jeden rok v deň svojho narodenia, ďalší rok im pripočítajú prvý deň nasledujúceho roka, teda 1. januára.

Zákonodarcovia teraz pracujú na zmene storočnej tradície. Súčasný spôsob výpočtu veku považujú kritici za zastaraný.

Matke gratulovali dvakrát

Pre rodičov detí narodených v decembri to môže byť zvlášť nepríjemné. Hodinu po narodení dcérky oznámila Lee túto radostnú správu prostredníctvom sociálnych médií. Priatelia jej ihneď gratulovali.

O hodinu neskôr, keď sa začal Nový rok, mi telefonovali znova, aby mi pogratulovali k dvom rokom mojej dcéry,“ uviedla Lee, ktorá má 32 rokov medzinárodne, avšak v Južnej Kórei má už 34 rokov.

Pôvod tohto systému na vypočítanie veku nie je známy. Mať jeden rok ihneď po narodení môže súvisieť s časom, ktorý dieťa strávi u matky v brušku, alebo so starovekým ázijským numerickým systémom, ktorý nepoznal nulu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať