Utečencov z lode Alan Kurdi si rozdelia štyri európske krajiny, Malta s jej činnosťou nesúhlasí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alan Kurdi
Ilustračné foto Foto: SITA/AP

VALLETTA 13. apríla (WebNoviny.sk) – Utečencov zo záchranárskej lode Alan Kurdi, ktorá pred desiatimi dňami zachránila v Stredozemnom mori 66 ľudí smerujúcich do Európy, si rozdelia štyri európske krajiny. V sobotu ráno to oznámila Malta, ktorá doteraz spoločne s Talianskom vytrvalo odmietala loď prijať, napriek tomu, že mnoho ľudí na nej trpí morskou nemocou.

Krajinami, ktoré si rozdelia utečencov z lode, sú podľa Malty Nemecko, Francúzsko, Portugalsko a Luxembursko. Malta už k lodi Alan Kurdi vyslala svoje lode, ktorými prevezie utečencov na breh. Samotnej lodi však vo Vallette odmieta povoliť zakotviť, pretože podobne ako Taliansko nesúhlasí s jej činnosťou.

Z lode predtým evakuovali na breh len dve ženy, z ktorých jedna bola tehotná a dostala epileptický záchvat. Maltský premiér Joseph Muscat ešte v piatok vyhlasoval, že jeho krajina utečencov neprijme a loď Alan Kurdi posielal do Tuniska.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini, známy odporca migrantov, ešte minulý týždeň ironicky poznamenal, že loď „má ísť do Hamburgu„, čím narážal na fakt, že Nemecko v septembri 2015 počas vrcholiacej utečenckej krízy otvorilo migrantom dvere.

Loď Alan Kurdi nazvali po kurdskom chlapčekovi, ktorý sa v roku 2015 ako trojročný utopil v mori, keď spolu s rodinou utiekli zo Sýrie. Fotka jeho malého nehybného telíčka spustila vlnu sympatií s osudmi migrantov. Odvtedy sa však nálada v Európe otočila proti pomoci utečencom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia