Slováci majú záujem o nájomné byty, prieskum odhalil aj dôvody nízkeho stavu bytového fondu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
bývanie, byt
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Banner, SPP

BRATISLAVA 15. apríla (WebNoviny.sk) – Drvivá väčšina starostov a primátorov je presvedčená o potrebe podpory nájomného bývania. Vyplýva to z prieskumu zameraného na problematiku nájomného bývania, ktorý Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) uskutočnilo v marci.

Ako agentúru SITA ďalej informoval hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS Michal Kaliňák, reprezentatívnu vzorku tvorilo 412 starostov a primátorov z rôznych regiónov a jednotlivých veľkostných kategórií obcí.

Poradovník záujemcov

Na otázku „Je podľa Vás potrebné podporovať nájomné bývanie?“ 46,6 percenta respondentov sa vyjadrilo odpoveďou určite áno, ďalších 37,3 percenta konštatovalo skôr áno. Skôr nie odpovedalo 8,7 percenta opýtaných a k postoju určite nie sa prihlásilo 0,5 percenta opýtaných. K otázke sa nevedelo vyjadriť 6,8 percenta.

Starostovia a primátori tiež odpovedali na otázku: „Je vo vašom meste/obci záujem obyvateľov o obecné byty?“ Celkovo 39,3 percenta odpovedalo áno, je záujem, máme poradovník záujemcov. Ďalších 6,6 percenta odpovedalo áno, je záujem, žiadateľov dokážeme uspokojiť bez poradovníka.

Podľa 29 percent respondentov v ich samospráve nie je záujem. Nesledujeme záujem obyvateľov v tejto oblasti bola odpoveď 12,9 percenta opýtaných a nevedelo sa vyjadriť 12,2 percenta opýtaných.

Chcú vlastniť nehnuteľnosť

V súkromnom vlastníctve je na Slovensku 92 percent bytov. Ako ďalej vysvetľuje ZMOS, nájomný bytový fond je preto výrazne nižší. „V tejto súvislosti nás zaujímal názor starostov a primátorov na dôvody tohto stavu. Podľa 48,7 percenta respondentov je tento stav spôsobený záujmom ľudí vlastniť nehnuteľnosť. Neistota z hľadiska bývania v nájomnom byte, kde je nájom na dobu určitú, je ďalší dôvod veľmi nízkeho počtu nájomných bytov, myslí si to 20,7 percenta opýtaných. Dostupnosť výhodných hypoték je dôvod pre vlastné bývanie podľa 10,9 percenta starostov a primátorov. Celkovo 10,5 percenta z nich si myslí, že tento stav spôsobila privatizácia v 90. rokoch minulého storočia v súvislosti so zákonom o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Iný dôvod uviedlo 1,9 percenta a nevedelo sa vyjadriť 7,3 percenta opýtaných,“ priblížil výsledky prieskumu Kaliňák.

Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý sa uskutočňuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

„Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu bude aj tzv. druhotné triedenie dát, aby sme poznali postoje starostov a primátorov podľa jednotlivých krajov a veľkostných kategórií obcí,“ avizoval Kaliňák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ZMOS Združenie miest a obcí Slovenska