Danko ocenil odvahu hasičov pri požiari katedrály Notre-Dame, požiar zasiahol pilier kresťanstva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Katedrála Notre Dame, Paríž, požiar
Plamene a dym nad horiacou katedrálou Notre-Dame v Paríži. Paríž, 15. apríl 2019. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 16. apríla (WebNoviny.sk) – Predseda parlamentu Andrej Danko v súvislosti s požiarom v parížskej katedrále Notre-Dame ocenil nasadenie a odvahu tamojších hasičov, ktorým sa podarilo zachrániť časť umeleckých diel a základy budovy.

Verím, že čoskoro sa budú môcť obdivovatelia a veriaci opäť pozrieť na Chrám Matky Božej v Paríži, ako sa katedrále zvykne hovoriť. Dúfajme, že tak ako v minulosti, aj tentoraz sa francúzsky ľud zmobilizuje a spoločnými silami opäť obnovia túto dominantu Paríža,“ napísal v liste predsedovi francúzskeho senátu Gérardovi Larcherovi a predsedovi Národného zhromaždenia Francúzskej republiky Richardovi Ferrandovi.

Požiar podľa slovenského predsedu parlamentu zasiahol klenot francúzskej kultúry a jeden z pilierov kresťanstva.

Vyjadrujem solidaritu a podporu našim francúzskym priateľom pri obnove tejto významnej svetovej pamiatky,“ dodal Danko.

Parížski hasiči dnes oznámili, že požiar parížskej katedrály Notre-Dame sa po takmer deviatich hodinách podarilo úplne uhasiť. Oheň však napriek ich snahe zachvátil ikonickú štíhlu vežu v strede budovy. Veža, ktorá sa týčila do výšky 96 metrov, sa následne zrútila, podobne ako strecha katedrály a časť klenby.

Zachrániť sa podarilo fasádu, dve hlavné zvonové veže a kamennú konštrukciu stavby. Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil obnoviť katedrálu, čomu má pomôcť aj verejná zbierka. Zároveň vyzval na medzinárodnú pomoc pri opätovnej výstavbe zničených častí pamiatky. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa, podľa médií by však mohol súvisieť s renovačnými prácami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Danko