Ministerka zdravotníctva pozastavila podávanie lieku Heberprot, prípad s rakovinou preveria

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vakcína, liek, striekačka, ihla
Foto: ilustračné, www.istockphoto.com

BRATISLAVA 16. apríla (WebNoviny.sk) – Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská pozastavila podávanie lieku Heberprot, určeného na liečbu tzv. diabetickej nohy. Reagovala tak na prípad pacienta, u ktorého sa po podávaní lieku objavila rakovina prostaty.

Informoval o tom portál vZdravotníctve.sk. Ako Kalavská zdôraznila, štandardná liečba naďalej ostáva rovnaká. Liek dovezený v rámci deblokácie dlhu Kuby podávali len so súhlasom pacienta, ktorého informovali, že je to liek neregistrovaný v EÚ, teda ani na Slovensku.

Beblavý žiada odtajnenie zmluvy

Ako pre portál vZdravotnictve.sk povedala Kalavská, budú teraz skúmať možné prepojenie Heberprotu a nádorom u pacienta. Dokázať príčinnú súvislosť však môže byť ťažké. Ako Kalavská pripustila, na vzniku rakoviny sa podieľa obvykle viacero faktorov.

Líder strany SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý v utorok požiadal ministerku zdravotníctva, aby odtajnila zmluvu s Kubou o dovoze lieku. Zároveň ju vyzval, aby v žiadnom prípade neobnovila liečbu pacientov na Slovensku, ktorú avizovala, kým sa nepreveria všetky pochybnosti o bezpečnosti lieku. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku strany, Beblavý upozorňoval už pri podpise dohody s Kubou, že vláda SR obišla pri dovoze a podávaní Heberprotu všetky európske pravidlá.

Liek podľa strany SPOLU nie je registrovaný na Slovensku ani v žiadnej inej krajine EÚ. Tiež nie je isté, či spĺňa európske štandardy kvality, bezpečnosti a účinnosti. “Je absurdné, aby sme neoverený liek podávali našim pacientom v utajenom režime. Mimo registrácie, mimo pravidiel klinického skúšania a bez možností kontroly,” upozornil Beblavý.

Dôsledok babráctva

Okrem toho, že liek bol poskytnutý vyše sto pacientom, nie sú podľa strany o liečbe na Slovensku dostupné žiadne iné informácie. Ministerstvo zdravotníctva jeho podávanie zastavilo po hlásení o nežiaducich účinkoch. “Nestačí zastaviť podávanie lieku. Každého pacienta, ktorému bol liek podaný, musí vyšetriť lekár. Podľa mojich informácií ministerstvo nerobí dozor, nekoordinuje, nezbiera a nevyhodnocuje žiadne údaje o pacientoch,“ uviedol Beblavý. Ministerku vyzval, aby v žiadnom prípade neobnovila liečbu, kým sa nepreveria všetky pochybnosti o bezpečnosti lieku pre pacientov na Slovensku. Líder strany SPOLU tvrdí, že bol v úzkom kontakte s pacientom, ktorý užíval Heberprot a dostal rakovinu.

Beblavý zdôrazňuje, že ak je Heberprot účinný a ľuďom pomáha, nemôže byť problém podávať ho pacientom pod štandardným dohľadom v súlade s pravidlami. “Možno je to dôsledok babráctva, možno je za utajeným dovozom obchodný záujem. Je však neprijateľné, aby štát okrem ojedinelých náhodných hlásení nič netušil o nežiaducich účinkoch neregistrovaného lieku. Bezpečnosť pacientov musí byť na prvom mieste,” dodal.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko ministerstvo zdravotníctva.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrea KalavskáMiroslav Beblavý
Firmy a inštitúcie SPOLU – občianska demokracia