Dankova SNS bude ústretová k legislatívnym návrhom Mosta-Híd k štátnym symbolom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko, Béla Bugár
Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko so šéfom Mosta-Híd Béla Bugár. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková.

BRATISLAVA 17. apríla (WebNoviny.sk) – Slovenská národná strana (SNS) bude ústretová k legislatívnym návrhom Mosta-Híd, kde bude jasne upravené, že sa to týka hrania štátnych hymien počas štátnych sviatkov.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko tak reaguje na stredajšiu tlačovú konferenciu koaličného partnera Mosta-Híd k vetovanému zákonu o štátnych symboloch. „Nikto nemá záujem o to, aby sa tu terorizovali Česi, Maďari, Rusi, aby sa tu nemohla hrať ich hymna. Ak sa niekto tešil, že tu vyvolá konflikt, ktorý v koalícii konštruktívne nevyriešime, tak ho musím sklamať,“ podotkol.

Ako na stredajšej  tlačovej besede uviedli predstavitelia strany Most-Híd, na májovú schôdzu parlamentu pripravia ďalšiu novelu zákona – pridajú novú vetu. „Predchádzajúcou vetou nie je dotknuté právo fyzických a právnických osôb hrať alebo spievať štátnu hymnu iného štátu,“ uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál a dodal, že navrhnú, aby sa zo zákona odstránila pokuta, ktorá by mohla byť udelená okresným úradom za nedodržanie alebo zlý výklad zákona.

Hlavná myšlienka novely

Ako agentúru SITA ďalej informoval riaditeľ Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR Tomáš Kostelník, snahou SNS nebolo obmedziť alebo úplne zakázať hymny iných štátov na našom území. Predseda Národnej rady SR sa dištancuje od negatívnych emócií, ktoré so sebou priniesla nesprávna interpretácia novely.

„Touto novelou sa nič nezmenilo, zákon o hraní štátnej hymny tu roky platil. Jediné, čo sa doplnilo do jeho znenia bolo, že sa okrem spojenia štátna hymna hrá´ dodá spojenie ‚a spieva‘. Politici z SMK a Jobbik sa toho chytili a urobili z toho senzáciu. Žiadna hymna iného štátu nie je na Slovensku zakázaná,“ zdôraznil šéf parlamentu a dodal, že sa touto zbytočnou debatou odpútala pozornosť od hlavnej myšlienky novely.

„Cieľom tohto zákona nemalo byť nič iné, ako mať zachovaný štátny znak na hokejových dresoch. Pre nás bola priorita, aby slovenskí hokejoví reprezentanti hrali so slovenským štátnym znakom na hrudi. A nie s obchodnou značkou, ktorá je len napodobeninou nášho štátneho znaku,“ konštatoval.

Menovanie ústavných sudcov

K menovaniu ústavných sudcov Danko uviedol, že prezident má právo vybrať si z kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.

„Na druhej strane treba podotknúť, že parlament si svoje povinnosti plní a je nespravodlivé ho obviňovať zo zdržiavania. Zabezpečili sme dôstojné vypočúvania kandidátov v dvoch kolách, rovnako dôstojne pripravíme aj ďalšie kolo. Nesmieme zabúdať ani na to, že v minulosti to bola práve prezidentská kancelária, ktorá pri výbere sudcov zaváhala,“ povedal.

Prezidentská kancelária podľa Dankových slov môže vyberať sudcov zo všetkých kandidátov, ktorých jej poslanci parlamentu odporučia. „Takéto situácie boli aj v minulosti. Prezident mená mal, len z nich nikoho nevymenoval. Dnes oznámil tri mená z ôsmich uchádzačov. Každé meno, ktoré dostane prezidentská kancelária je v hre až do úplného výberu ústavných sudcov,“ uzavrel predseda NR SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Danko
Firmy a inštitúcie Most-HídNR SR Národná rada Slovenskej republikySNS Slovenská národná strana