Ministerstvo zahraničných vecí odporúča Slovákom na Srí Lanke zvýšiť opatrnosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Útok na Srí Lanke
Vojaci hliadkujú po výbuchu v kostole na Srí Lanke. Kolombo, 21. apríl 2019. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. apríla (WebNoviny.sk) – Rezort zahraničných vecí odporúča Slovákom, ktorí sú na Srí Lanke, zvýšiť opatrnosť a zároveň sa vyhýbať miestam s veľkou koncentráciou ľudí. Ministerstvo reaguje na viaceré teroristické útoky na kostoly a hotely.

Prebiehajú bezpečnostné operácie

V súčasnosti podľa slovenského ministerstva tamojšie bezpečnostné zložky vykonávajú bezpečnostné operácie z dôvodu možnej ďalšej hrozby útokov. Od 18:00 bude na Srí Lanke tiež platiť zákaz vychádzania. V prípade potreby môžu občania SR kontaktovať ministerstvo na telefónnom čísle +421 2 5978 5978.

„Slovenským občanom odporúčame dodržiavať pokyny bezpečnostných zložiek, maximálnu opatrnosť a vyhýbať sa miestam s veľkou koncentráciou ľudí. V krajine prebiehajú bezpečnostné operácie z dôvodu možnej hrozby ďalších útokov. Dnes v čase od 18:00 do 06:00 miestneho času bude platiť zákaz vychádzania,“ informuje na svojej webovej stránke ministerstvo.

Môžu blokovať sociálne siete

Podľa nášho rezortu hrozí na Srí Lanke aj blokovanie sociálnych sietí, respektíve komunikačných aplikácií. „Vláda Srí Lanky z bezpečnostných dôvodov môže blokovať sociálne siete ako Facebook, WhatsApp, Viber a podobne,“ dodáva stanovisko rezortu.

Séria výbuchov na Srí Lanke si vyžiadala najmenej 190 mŕtvych. Vyjadril sa tak námestník ministra dopravy. Minister obrany zároveň informoval, že po útokoch zadržali sedem podozrivých.

Srí Lankou najprv otriasla šestica takmer simultánnych explózií v troch kostoloch a troch hoteloch. O niekoľko hodín neskôr sa ozvali ďalšie dva výbuchy na okraji hlavného mesta Kolombo. Medzi obeťami je aj niekoľko desiatok zahraničných turistov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR