Najvyšší súd v Mjanmarsku odmietol odvolanie novinárov z Reuters, vo väzení strávia sedem rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kyaw Soe Oo, Wa Lon, Reuters
Zľava: Kyaw Soe Oo a Wa Lon, dvojica novinárov Reuters, ktorých odsúdili na väzenie pre džbu tajných dokumentov o vraždení Rohingov. Foto: SITA/AP

NEPJITO 23. apríla (WebNoviny.sk) – Mjanmarský najvyšší súd v utorok odmietol konečné odvolanie dvoch novinárov z agentúry Reuters a potvrdil im sedemročný trest za články o brutálnych zásahoch bezpečnostných zložiek proti Rohingom na západe krajiny.

Novinári Wa Lone a Ťjo Sou U získali pritom skôr tento mesiac Pulitzerovu cenu, jednu z najvyšších ocenení žurnalistiky.

Novinárov zatkli 12. decembra 2017 v Rangúne a obvinili z neoprávneného vlastnenia oficiálnych dokumentov. Odsúdení muži aj ich podporovatelia tvrdia, že to na nich narafičila polícia, pretože tamojšie úrady neboli spokojné s ich prácou.

Súd dôvod svojho utorkového rozhodnutia neuviedol. Ľudskoprávni aktivisti už verdikt odsúdili. Novinárov z agentúry Reuters odsúdili na sedem rokov väzenia už v septembri. Čelili obvineniam z porušenia zákona o štátnom tajomstve, za čo im hrozilo až 14 rokov väzenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať