Európska prokuratúra začne u nás pôsobiť budúci rok, vláda odobrila zmeny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska únia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) – Úprava vzťahov medzi slovenskou prokuratúrou a Európskou prokuratúrou, ktorá má na Slovensku pôsobiť od roku 2020, je zámerom novely zákonov o prokuratúre a prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry.

Podľa dokumentu vypracovaného Generálnou prokuratúrou SR, ktorý v stredu odobrila vláda, má naša prokuratúra poskytovať Európskej prokuratúre súčinnosť pri plnení jej úloh.

Spory rozhodne generálna prokuratúra

Spory o príslušnosť prípadov medzi Európskou prokuratúrou a orgánom našej prokuratúry rozhoduje podľa novely generálna prokuratúra.

„Proti rozhodnutiu generálnej prokuratúry je možné podať opravný prostriedok podľa osobitného zákona upravujúceho trestné konanie,“ uvádza novela.

Ak si to vyžaduje plnenie úloh Európskej prokuratúry, sú hlavný európsky prokurátor, európsky prokurátor alebo európsky delegovaný prokurátor podľa novely po predchádzajúcom súhlase generálneho prokurátora oprávnení nazerať do spisu, ktorý vedie slovenský prokurátor.

„O nazretí do spisu urobí prokurátor do spisu písomný záznam,“ uvádza sa v novele.

Rovnaké právomoci prokurátorov

Európska prokuratúra má začať v SR pôsobiť od začiatku roka 2020, pričom dozor nad vyšetrovaním závažnejších trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy Európskej únie budú vykonávať európski delegovaní prokurátori pôsobiaci na Úrade špeciálnej prokuratúry.

Hlavným cieľom Európskej prokuratúry má byť zvýšenie úrovne ochrany finančných záujmov Európskej únie v členských štátoch.

„Európski delegovaní prokurátori, ktorí konajú v mene Európskej prokuratúry vo svojich členských štátoch, majú rovnaké právomoci ako vnútroštátni prokurátori, pokiaľ ide o vyšetrovanie, trestné stíhanie a podanie obžaloby na súd,“ konštatuje GP SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SRVláda SR