Rusko reaguje na zámery USA a je pripravené rokovať aj s Čínou o novej dohode o odzbrojení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Putin, Trump
Vladimir Putin a Donald Trump. Foto: SITA/AP

MOSKVA 26. apríla (WebNoviny.sk) – Rusko je pripravené rokovať o novej Dohode o znížení počtu strategických zbraní START so Spojenými štátmi a s Čínou. V piatok to pre novinárov v Moskve povedal námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov.

Chcú presvedčiť Washington

Podľa jeho slov Moskva pozorne sleduje americké správy, podľa ktorých by Spojené štáty chceli uzavrieť novú dohodu o strategických zbraniach s Ruskom aj s Čínou. Rjabkov v tejto súvislosti povedal, že sú „ochotní“ o návrhu rokovať.

O zámeroch Washingtonu informovala v piatok ráno americká stanica CNN. Rjabkov tiež uviedol, že Rusko „by chcelo presvedčiť“ USA, aby prijali spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdia akékoľvek používanie jadrových zbraní.

Vyjadrenia Rjabkova prichádzajú len niekoľko mesiacov po tom, čo Spojené štáty formálne odstúpili od kľúčovej Zmluvy o jadrových zbraniach stredného doletu (INF) z roku 1987. Rusko tento krok nasledovalo, pričom krajiny sa navzájom obviňujú z porušovania zmluvy.

Obmedzený počet ponoriek a rakiet

Zmluvu START podpísali prezidenti Ruska Dmitrij Medvedev a USA Barack Obama v apríli 2010 v Prahe. Dohoda obmedzuje počet rozmiestnených bojových hlavíc v oboch krajinách na 1550, čo je asi o 30 percent menej ako limit stanovený v roku 2002.

Výrazne znižuje aj počet nosičov, teda bombardérov, ponoriek a rakiet, kde sú limity stanovené na 700 kusov. Vypršať má v roku 2021.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpSi Ťin-pchingVladimir Putin