Zdravá zmena je v slovenských nemocniciach potrebná, ukázal prieskum medzi odborníkmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
nemocnica, pacient
Foto: ilustračné, Getty Images

BRATISLAVA 28. apríla (WebNoviny.sk) – Zmeny, ktoré má do slovenských nemocníc priniesť projekt Zdravá zmena (stratifikácia), sú podľa odborníkov potrebné.

Ako uviedli v tlačovej správe Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a Asociácia zdravotných poisťovní (AZP) SR, ukázal to prieskum realizovaný medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti po tom, čo im MZ predstavilo hlavné kritériá pre plánované zmeny v lôžkovej zdravotnej starostlivosti.

Vyše sto účastníkov

Dotazníkový prieskum, ktorým MZ a AZP zisťovali medzi účastníkmi názor na pripravovanú Zdravú zmenu, ukázal, že až 83 % zúčastnených ju považuje za potrebnú, pričom je dôležité zohľadniť aj medicínske a finančné aspekty.

Možnosť hodnotiť predstavené zmeny dostalo približne 110 účastníkov, medzi ktorými boli zástupcovia zriaďovateľov z verejného aj súkromného sektora, manažment nemocníc, ale aj lekári a sestry.

Zmeny v nemocniciach majú okrem lepších výsledkov liečby vytvoriť aj priestor pre vyššiu špecializáciu nielen nemocníc, ale aj zdravotníckeho personálu v nich.

Viac času a priestoru

„Lepším manažmentom pacienta či efektívnejším využitím lôžok sa postupne navýši počet personálu na lôžko. Lekári a sestry tak získajú počas najbližších rokov nielen lepšie pracovné podmienky a viac času na svojich pacientov, ale aj priestor na vlastné vzdelávanie,“ uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Stratifikácia má priniesť do systému prvýkrát v histórii Slovenska merateľné kritériá výsledkov liečby, vďaka čomu by sa mala zlepšiť kvalita a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti. To vníma ako jeden z kľúčových prínosov takmer 63 % opýtaných.

„Zdravotné poisťovne začnú už v tomto roku sledovať mieru opakovaných operácií, hospitalizácií a počet výkonov. Naplno však začnú tieto kritéria platiť až o dva roky,“ vysvetlila Katarína Kafková, výkonná riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovní SR.

Jednotné a transparentné pravidlá

Ako ukázal prieskum, viac ako polovica respondentov oceňuje zavedenie jednotných a transparentných pravidiel pre všetky nemocnice. Za veľký prínos Zdravej zmeny považujú odborníci aj možnosť dlhodobo strategicky plánovať a rozvíjať špecializáciu nemocníc (68 %) či efektívnejšie využitie zdrojov, ktoré už dnes idú na zdravotnú starostlivosť (51 %).

Z pohľadu pacienta považujú odborníci za najväčší prínos stratifikácie kvalitu, ktorú môže priniesť do lôžkovej zdravotnej starostlivosti. V dotazníku uviedlo túto možnosť 71 % z nich. Viac ako polovica tiež víta dostupnejšiu následnú a dlhodobú starostlivosť v blízkosti domova pacienta.

Nová minimálna sieť

Zdravá zmena zadefinuje aj pravidlá pre novú minimálnu sieť nemocníc, čo podľa MZ znamená, že dostupnosť urgentných príjmov do pol hodiny od miesta bydliska sa zvýši zo súčasných 87 % na 91 % územia Slovenska.

Zároveň zavedie typológiu nemocníc, ktorá jasne určí rozsah zdravotnej starostlivosti nielen v špecializovaných nemocniciach, ale aj v tých všeobecných, a to na lokálnej, regionálnej a národnej úrovni.

Podľa prieskumu viac ako 68 % zástupcov nemocníc a zdravotníkov víta možnosť riadene prehodnotiť zameranie a ponuku nemocnice s ohľadom na svoje personálne a materiálne možnosti. Viac ako polovica tiež oceňuje zámer premeny nemocníc priniesť do slovenských nemocníc viac lôžok následnej a dlhodobej starostlivosti.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať