Andrej Kiska podpísal dodatky k Rímskemu štatútu Medzinárodného trestného súdu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: archívne, SITA/Branislav Bibel

BRATISLAVA 29. apríla (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska podpísal Dodatky k článku 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu (MTS).

Medzinárodný trestný súd je prvou stálou medzinárodnou inštitúciou so súdnou právomocou nad osobami stíhanými za spáchanie najzávažnejších zločinov podľa medzinárodného práva, ako sú genocída, vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti. Slovenská republika je zmluvnou stranou Rímskeho štatútu odo dňa nadobudnutia jeho platnosti.

Aktívne vystupuje na podporu MTS na rôznych multilaterálnych i bilaterálnych fórach a jej zástupcovia sa zúčastňujú na pravidelných zasadnutiach Zhromaždenia zmluvných strán Rímskeho štatútu konaných každoročne v Haagu alebo v New Yorku.

Dodatky jednotlivo kriminalizujú a sankcionujú použitie troch typov zbraní: zbraní, ktoré využívajú mikrobiologické alebo iné biologické látky alebo toxíny bez ohľadu na ich pôvod či spôsob výroby, ďalej zbraní, ktorých primárnym účelom je spôsobenie poranení úlomkami, ktoré v ľudskom tele nie sú zistiteľné röntgenovými lúčmi a napokon laserových zbraní špeciálne zostrojených tak, aby ich jediným bojovým účelom či jedným z ich bojových účelov bolo spôsobenie trvalého oslepnutia.

Vláda Slovenskej republiky vyslovila súhlas s ratifikáciou dodatkov 20. novembra 2018, parlament 4. apríla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska