Vďaka Európskej únii je Slovensko atraktívnejšie, tvrdí ministerstvo zahraničných vecí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovensko, Európska únia
Foto: ilustračné, Getty Images

BRATISLAVA 1. mája (WebNoviny.sk) – Slovensko sa zaradilo medzi najúspešnejšie a najviac integrované krajiny v rámci štruktúr Európskej únie. Uvádza to rezort zahraničných vecí pri príležitosti 15. výročia vstupu Slovenskej republiky do EÚ.

Ministerstvo tiež doplnilo, že Európska únia v súčasnosti predstavuje pre nás najvhodnejší politický, sociálno-ekonomický a kultúrny existenčný priestor. Aj vďaka EÚ je Slovensko podľa rezortu zahraničných vecí atraktívnejšou krajinou.

Prirodzený a najvhodnejší priestor

„Pred pätnástimi rokmi sa naša krajina spolu s ďalšími deviatimi štátmi stala členom spoločenstva založeného na spoločných hodnotách, princípoch demokracie, sociálnej trhovej ekonomiky, dodržiavania ľudských práv a základných slobôd. Po našom vstupe do EÚ, ktoré občania výrazne podporili v referende, sme sa rýchlo zaradili medzi najúspešnejšie a najviac integrované krajiny. V roku 2007 sme sa stali súčasťou schengenského priestoru, v roku 2009 sme prijali spoločnú menu euro a v roku 2016 sme historicky po prvýkrát predsedali Rade Európskej únie,“ uvádza ministerstvo. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor rezortu.

„Európska únia dnes predstavuje pre našu krajinu prirodzený a najvhodnejší politický, sociálno-ekonomický a kultúrny existenčný priestor. Priestor, ktorý poskytuje našim občanom bezpečnosť, stabilitu a prosperitu. Priestor, v ktorom môžu naši občania bez čakania na hranici voľne cestovať, kde nemusia naši občania čakať na pracovné povolenia pri zamestnaní sa v inej členskej krajine, alebo kde nemusia naši študenti žiadať o študentské víza, keď chcú študovať v zahraničí. Európska únia vďaka existencií jednotného trhu robí našu krajinu bohatšou a atraktívnejšou. Finančná podpora z európskych fondov a zahraničné investície posunuli našu krajinu výrazne dopredu. Využili sme ich na rozvoj dopravnej infraštruktúry, obnovu miest a obcí, modernizáciu škôl a nemocníc, znižovanie nezamestnanosti, digitalizáciu kultúrneho dedičstva, informatizáciu verejnej správy, rozvoj poľnohospodárstva či zlepšenie životného prostredia,“ dopĺňa stanovisko.

Blížia sa eurovoľby

Rezort zahraničných vecí touto cestou apeluje na občanov aj pre najbližšie májové eurovoľby.

„Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zdôrazňuje, že vstupom do Európskej únie sme sa stali súčasťou vyspelého spoločenstva, ktoré môžeme aktívne formovať, a tak presadzovať záujmy v prospech našich občanov. Nesieme tým diel zodpovednosti za ďalšie smerovanie a budúcnosť Európskej únie, ktorý môžu naši občania preukázať aj aktívnou účasťou v najbližších voľbách do Európskeho parlamentu,“ uzavrel rezort.

Členom Európskej únie sa Slovenská republika stala v roku 2004 spolu s Českou republikou, Cyprom, Estónskom, Maďarskom, Lotyšskom, Litvou, Maltou, Poľskom, a Slovinskom. Spoločná bezpečnostná a obranná politika EÚ vznikla v roku 1999 a jej aktívnym spolutvorcom je od roku 2004 aj Slovensko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaMZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR