Richterovo ministerstvo oficiálne predložilo ponuku na zriadenie Európskeho orgánu práce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Richter
Exminister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: archívne, SITA/Branislav Bibel

BRATISLAVA 6. mája (WebNoviny.sk) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) predložilo Európskej komisii oficiálnu ponuku Slovenska na zriadenie Európskeho orgánu práce v Bratislave.

Všetci uchádzači o sídlo agentúry budú známi 13. mája, keď komisia zverejní ponuky. Následne ich vyhodnotí a 13. júna rozhodnú o víťazovi ministri na Rade pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti, informoval v pondelok rezort práce.

Zelená a bezpečná Bratislava

„Som presvedčený, že spĺňame všetky kritériá pre zriadenie sídla takejto agentúry, či už je to geografická poloha Slovenska, prístupnosť budovy, vzdelávanie, prístup na trh práce a sociálne zabezpečenie pre rodinných príslušníkov, ale aj kultúra alebo relax. Bratislava jednoducho má čo ponúknuť,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Hlavné mesto Slovenska podľa neho zároveň patrí k najzelenším a najbezpečnejším v Európe.

Jediná vyhovujúca budova

Slovensko navrhuje pre sídlo Európskeho orgánu práce budovu na Landererovej 12 v centre Bratislavy. Tá jediná v súčasnosti spĺňa prísne technické požiadavky definované Európskou komisiou a je k dispozícii už od októbra 2019.

Pre zamestnancov agentúry vláda pripravuje asistenčnú službu, ktorá im pomôže s vybavovaním rôznych úradných záležitostí.

„Slovensko je plne pripravené hostiť Európsky orgán práce, o čom som už informoval aj viacerých ministrov práce krajín EÚ na bilaterálnych rokovaniach. Teší ma, že na stretnutiach vysoko oceňujú našu pripravenosť a sympatizujú s nami. To mi dáva väčší optimizmus v tomto neľahkom súboji,“ uviedol Richter.

Bez európskej inštitúcie

Dúfa, že pri rozhodovaní zaváži aj skutočnosť, že Slovensko je poslednou krajinou z veľkej vlny rozširovania EÚ v roku 2004, ktorá je zároveň členom eurozóny aj Schengenu, bez európskej agentúry či inštitúcie na svojom území.,

Slovensko prejavilo záujem o získanie sídla pre novú európsku inštitúciu prakticky už na začiatku prípravy legislatívy na jej zriadenie.

Európsky orgán práce považuje za nevyhnutnú pomoc pre občanov, podniky a vlády pri cezhraničnej pracovnej mobilite. Môže zabrániť zneužívaniu pravidiel a ochrániť zamestnancov pred nekalými praktikami zamestnávateľov.

Odborný profil Slovenska

„Hlavným impulzom nášho záujmu bol odborný profil, ktorým sa môžeme v oblasti pracovnej mobility pochváliť. Slovensko totiž už dávno nie je iba krajinou, ktorá vysiela, ale aj krajinou, ktorá prijíma zahraničných pracovníkov. A to so sebou prináša nielen pozitíva, ale aj negatíva,“ poznamenal Richter.

Preto v roku 2017 inicioval a hostil regionálne fórum ministrov V4, Rumunska a Srbska, na ktorom dohodli užšiu spoluprácu pri odhaľovaní nelegálnej práce. Prijali aj Stratégiu pracovnej mobility, ktorá má garantovať všetkým pracovníkom rovnaké sociálne práva a pracovný štandard bez ohľadu na krajinu ich pôvodu.

Zlepšenie implementácie práva EÚ

Na zriadení Európskeho orgánu práce sa definitívne dohodli Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia 14. februára 2019. Jeho hlavným poslaním bude zlepšiť implementáciu práva EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácie sociálneho zabezpečenia.

Poskytovať bude napríklad informácie občanom a podnikom o ich právach a povinnostiach pri mobilite, bude koordinovať spoluprácu medzi členskými štátmi, najmä pri spoločných inšpekciách. Zároveň bude pôsobiť ako mediátor v cezhraničných sporoch medzi členskými štátmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Richter
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR