Príspevok na pohreb neplánuje ministerstvo zvýšiť, Richter má iné priority

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Richter
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: archívne, SITA/Branislav Bibel

BRATISLAVA 8. mája (WebNoviny.sk) – Suma príspevku na pohreb sa na Slovensku nezvyšovala už takmer 12 rokov a jej nárast rezort práce a sociálnych vecí do konca tohto volebného obdobia ani neplánuje.

Zvyšovanie nevylúčili

„Vzhľadom na rozpočtové priority sa aktuálne sústreďujeme na podporu rodín s deťmi, dôchodcov, zvyšovanie príspevkov na opatrovanie ŤZP, v neposlednom rade na zvyšovanie príspevkov pre odkázaných v zariadeniach sociálnych služieb,“ uviedla pre agentúru SITA Barbora Petrová z tlačového odboru Ministerstva práce a sociálnych vecí SR. Zvýšenie príspevku na pohreb však do budúcnosti nevylúčila.

Príspevok na pohreb je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva na úhradu výdavkov spojených so zabezpečením pohrebu zomretého. V súčasnosti je na úrovni 79,67 eura. Pohrebné môže vláda každoročne zvýšiť nariadením vlády k 1. septembru.

Návrh odborárov

Naposledy sa tak stalo na návrh vtedajšej ministerky práce a sociálnych vecí Viery Tomanovej k 1. septembru 2007, keď sa táto dávka zvýšila o 100 Sk (3,31 eura) na 2 400 Sk (79,68 eura).

Odborári už v roku 2013 žiadali vtedajšieho ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera, aby sa príspevok na pohreb zvýšil na takmer 95 eur, čo by zohľadňovalo výšku inflácie na Slovensku od roku 2007 do roku 2013. Minister Richter však návrh na zvýšenie príspevku na pohreb na rokovanie vlády nikdy nepredložil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Richter