Video: Kakko ohúril hokejový svet, mladík s vysokým hokejovým IQ bude hviezdou draftu NHL

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kaapo Kakko, Sakari Manien
Fín Kaapo Kakko oslavuje so spoluhráčom Sakarim Manienom (65) štvrtý fínsky gól do siete Slovenska v závere zápasu základnej A-skupiny MS v hokeji 2019 Foto: SITA/AP

KOŠICE 12. mája (WebNoviny.sk) – Po dvoch zápasoch majstrovstiev sveta v hokeji na Slovensku sa najviac skloňuje meno, ktoré hravo vyslovia aj najmenšie deti – Kaapo Kakko.

Fínsky mladík sa dvoma gólmi do siete Kanady a hetrikom proti Slovensku výrazne zaslúžil o to, že Fínsko má po dvoch súbojoch na konte plný počet bodov a je lídrom košickej A-skupiny MS.

Užíva si priestor

„Mal som určité očakávania od seba, ale určite nie také, že tak skoro strelím päť gólov. Užívam si priestor na ľade, lebo predtým som dlhší čas nehral,“ povedal 18-ročný Kakko aj pre Yle Sports, keď schádzal z ľadu v sobotu večer v Košiciach.

Kakko bol na prelome rokov na MS do 20 rokov v Kanade jedným z lídrov tímu, ktorý získal titul majstra sveta. Dokonca sa zaslúžil o víťazný gól Fínov vo finále proti Američanom (3:2), strelil ho 1:26 min pred koncom tretej tretiny. Na celom šampionáte vtedy krídelník s dátumom narodenia 13.2. 2001 zaznamenal v 7 zápasoch 5 bodov za 2 góly a 3 asistencie.

Gól chrbtom k bráne

Teraz pri svojom debute na najvyššom fóre medzi dospelými má 5 bodov, resp. gólov na konte už po dvoch zápasoch. Najmä prvý jeho zásah proti Kanade a druhý proti Slovensku boli prejavom vysokého hokejového majstrovstva, resp. „palicovej“ techniky.

V prvom prípade prekonal Matta Murrayho v nájazde šikovným bekhendovým blafákom. V druhom osvedčil veľký prehľad v hre, keď obohral Martina Feherváryho a opäť z bekhendu otočený chrbtom k bránke šikovne zasunul puk medzi betóny Mareka Čiliaka.

Akoby sa neponáhľal

„Je pôžitok sledovať, aký je na ľade zručný. Na svoj vek výborne číta hra a dovolí si veci, ktoré si iní nedokážu ani predstaviť. Víťazný gól bol prejavom jeho hokejovej drzosti,“ vravel po súboji so Slovákmi fínsky kapitán Marko Anttila.

„Rýchlo premýšľajúci krídelník skvelý s pukom aj bez neho. Pôsobí dojmom, akoby sa neponáhľal, ale všetko robí v rýchlosti veľmi ľahko. S pukom dokáže výborne narábať na malom priestore a keďže má schopnosť predvídať, čo sa stane, často je o krok pred súperovými obrancami. Má vysoké hokejové IQ a je aj fyzicky dosť silný na to, aby sa presadil v náročnej fínskej lige, aj na medzinárodnom fóre,“ napísal v charakteristike o Kakkovi špecializovaný portál Elte Prospect.

Skauti si všimli

Kakko nazbieralv drese TPS Turku v tejto sezóne 38 bodov za 22 gólov a 16 prihrávok. V play-off Liigy pridal ešte štyri góly a jednu asistenciu, jeho tím však zostal vo štvrťfinále na štíte neskoršieho šampióna HPK Hämeenlinna.

Skvelé výkony šikovného krídelníka však neušli pozornosti zámorských skautov a Kakko sa všeobecne považuje za najväčšieho protivníka Američana Jacka Hughesa v tohtoročnom drafte do NHL. Odborníci sa zhodujú, že kluby NHL po ňom siahnu hneď na začiatku už v prvom alebo druhom výbere.

Raz bude extratriedou

„Bude jednotka alebo dvojka draftu. Máme k dispozícii druhý výber a radi by sme siahli práve po Kakkovi. Osobne by som bol veľmi rád, keby sa stal mojím spoluhráčom,“ povedal v štúdiu švédskej televízie SVT útočník New Yorku Rangers Mika Zibanejad.

Švédska legenda Philadelphie Mikael Renberg má pre Kakka tiež iba povzbudzujúce slová. „Je na svoj vek výborný a raz bude z neho hráč svetovej extratriedy,“ uviedol niekdajší skvelý krídelník, ktorý má v zbierke aj medailový komplet z MS.

Práve Američania s Jackom Hughesom budú v pondelok najbližším súperom Fínov na majstrovstvách sveta v Košiciach. „Určite je na týchto majstrovstvách dosť zaujímavých hráčov, ktorých sa oplatí sledovať. Mňa to však nezaujíma, sústredím sa len na seba a zápasy nášho mužstva,“ skonštatoval Kakko.

Viac o MS v hokeji 2019

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kaapo Kakko
Firmy a inštitúcie Fínska hokejová reprezentácia