Počet otcov poberajúcich materské dávky vlani výrazne stúpol, našli sa aj špekulanti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dieťa, otec
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 12. mája (WebNoviny.sk) – Nárok na materskú dávku si počas minulého roka v Sociálnej poisťovni uplatnilo takmer 13,1 tis. otcov.

„Manuálnym spracovaním bolo zistené, že tretina otcov mala súbežne uzatvorený iný pracovný pomer a matka nenastúpila do zamestnania,“ uvádza sa v správe o plnení akčného plánu boja proti zneužívaniu sociálneho systému a podvodom v Sociálnej poisťovni.

Predstieranie splnenia podmienok na čerpanie dávok otcom dieťaťa bolo podľa poisťovne v určitých prípadoch prešetrované v spolupráci s príslušnými inšpektorátmi práce.

Otec sa nestaral

„Z celkového počtu uplatnených nárokov nebolo priznaných 103 nárokov na materské, a to z dôvodu, že otec neprevzal dieťa do starostlivosti,“ konštatuje sa v materiáli. Otcovia dostali v minulom roku materské dávky v celkovej sume takmer 52 mil. eur.

Počet otcov, ktorí poberajú materské dávky, vlani výrazne stúpol. Kým v minulom roku išlo o 13 tis. otcov, v roku 2017 to bolo len takmer 6,6 tis. otcov. V roku 2017 Sociálna poisťovňa vyplatila otcom na materskej dávke 22,4 mil. eur a za uplynulý rok takmer 52 mil. eur.

Hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder tvrdí, že poisťovňa posudzuje každú žiadosť o materskú dávku individuálne tak, aby bol dodržaný zákon o sociálnom poistení a jeho základný účel, a to starostlivosť o dieťa otcom.

Kompenzácia straty zárobku

„Dávka by mala otcovi kompenzovať stratu na zárobku spôsobenú tým, že si skrátil pracovný úväzok alebo zmenil charakter práce, aby sa mohol starať o dieťa,“ uviedol hovorca poisťovne.

Otec dieťaťa má nárok na materskú dávku najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu matky. Materskú dávku môže otec dostávať 28 týždňov, pričom túto možnosť musí využiť najneskôr do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa.

Otec však musí byť v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti nemocensky poistený najmenej 270 dní.

Suma dávky stúpla

Suma materskej dávky od začiatku roka 2017 stúpla zo 70 % na 75 % z hrubej mzdy zamestnankyne, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO).

Táto dávka, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa spravidla 34 týždňov, tak pri tohtoročnom hrubom zárobku do 1 908 eur dosahuje úroveň čistej mzdy, ktorú mala osoba pred odchodom na materskú dovolenku.

Maximálna suma materskej dávky pri hrubej mzde 1 908 eur a viac v tomto roku predstavuje 1 411,40 eura mesačne pri 30-dňovom mesiaci a 1 458,50 eura mesačne pri 31-dňovom mesiaci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa