Zahraničná politika Slovenska musí byť podľa ministra Lajčáka postavená na troch pilieroch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitotí SR Miroslav Lajčák.

BRATISLAVA 16. mája (WebNoviny.sk) – Vnútorná politika čoraz výraznejšie vstupuje do zahraničnej politiky. Je to asi tým, že sa blížia voľby. Mnohí politici majú pocit, že keď sa vyjadrujú k politickým témam, získajú na svoju stranu voličov.

Novinárom to na pôde parlamentu povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „Výsledkom je istá kakofónia hlasov a to, že zahraničnopolitický konsenzus, ktorý sme mali, už nie je samozrejmosťou,“ dodal šéf rezortu diplomacie.

Tri piliere zahraničnej politiky

Podľa Lajčáka naša zahraničná politika musí byť postavená na troch pilieroch. Tým prvým je európsky pilier, ktorým je naše členstvo v Európskej únii. Druhým je bezpečnostný pilier a tým je naše členstvo v Severoatlantickej aliancii.

„Tretí pilier je multilatelárny. Slovensko musí bojovať o systém medzinárodných vzťahov, ktorý je založený na rešpektovaní pravidiel. V opačnom prípade pravidlá budú diskutovať silní, ku ktorým nepatríme a naše názory sa nebudú zohľadňovať. To, že sme v EÚ a v NATO a zaznie tam náš hlas, je najlepšie obhajoba našich záujmov,“ vysvetlil minister.

Dohoda o obrannej spolupráci s USA

Lajčák sa okrem iného vyjadril aj k dohode o obrannej spolupráci s USA. Podľa neho sa o dohode „hovoria nepravdy“. „Dohoda neohrozuje ani nespochybňuje suverenitu Slovenskej republiky ani neotvára priestor pre vytvorenie amerických základní,“ dodal.

Spojené štáty americké ponúkli na rozvoj infraštruktúry vojenských letísk 105 miliónov amerických dolárov, čo je v prepočte viac ako 93 miliónov eur. Proti tejto investícii sa ohradila Slovenská národná strana, ktorá financie považuje za nepotrebné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaMZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SRNATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy