Bratislavské letisko opäť prepisovalo rekordy a medzi tromi najvyužívanejšími linkami je aj Kyjev

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
letisko, Bratislava
Letisko M. R. Štefánika v Bratislave. Foto: www.facebook.com.

BRATISLAVA 19. mája (WebNoviny.sk) – Letisko M. R. Štefánika v Bratislave za štyri mesiace tohto roka vybavilo spolu 541 884 cestujúcich, čo je o sedem percent viac ako v tom istom období vlani.

Na najväčšom domácom letisku sa v mesiacoch január až apríl zároveň uskutočnilo celkovo 7 569 letov na príletoch a odletoch. Ako letisko informovalo, v apríli zaznamenalo najvyšší počet vybavených cestujúcich v štvrtom mesiaci v celej svojej histórii za 68 rokov.

„Spolu bolo na prílete a odlete vybavených 156 234 pasažierov, o dve percentá viac ako v apríli 2018 a o 1 300 viac ako v rekordnom apríli v roku 2008,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

Najvyužívanejšie destinácie

K najvyužívanejším destináciám z Letiska M. R. Štefánika popri Londýne a Dubline sa pridal už aj Kyjev.

„Počas prvých štyroch mesiacov roka 2019 sa z hľadiska počtu vybavených cestujúcich umiestnilo hlavné mesto Ukrajiny na treťom mieste. Prispel k tomu fakt, že do Kyjeva možno využiť z Bratislavy a späť dve letecké linky,“ poznamenala Ševčíková.

Spoločnosť Ryanair prevádzkuje z metropoly Slovenska pravidelné lety na hlavné kyjevské letisko Boryspiľ a dopravca Wizz Air na menšie letisko Žuljany. „Päticu najúspešnejších destinácií dopĺňajú letecké linky do Moskvy v Rusku (dopravca Pobeda) a talianskeho Milána (Ryanair) a z nich,“ dodala Ševčíková.

Novinkou aj linka do Larnaky

Bratislava bude mať počas tohtoročného letného letového poriadku (od 31. marca do 26. októbra) letecké spojenia na 47 pravidelných linkách do 41 destinácií v osemnástich krajinách.

K novinkám patria pravidelná linka do cyperskej Larnaky s novým leteckým dopravcom Cyprus Airways (od 8. júna) a prvýkrát pravidelné spojenie do tureckej Antalye s dopravcom Smartwings dvakrát denne (od 30. mája).

Pravidelné linky z Bratislavy prevádzkuje počas letnej sezóny sedem leteckých spoločností – Ryanair (26 liniek), Smartwings (11 sezónnych liniek), Wizz Air (päť liniek), Air Cairo (dve linky) a po jednej linke spoločnosti flydubai (Dubaj), Pobeda (Moskva) a Cyprus Airways (Larnaka).

Bratislavské letisko v roku 2018 vybavilo 2 292 712 cestujúcich, čo bolo medziročne viac o 18 percent. Bol to najvyšší počet pasažierov od vzniku letiska v roku 1951, pričom prekonalo desaťročný rekord z roku 2008, keď vybavilo 2 218 545 cestujúcich. Letisko predpokladá v tomto roku vybaviť približne rovnaký počet cestujúcich ako v minulom roku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Letisko M. R. Štefánika