Premiérka Mayová chce požiadať parlament aby, opäť hlasoval o dohode o brexite

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: archívne, SITA/AP.

LONDÝN 15. mája (WebNoviny.sk) – Britský parlament bude na budúci mesiac opäť hlasovať o dohode súvisiacej s odchodom krajiny z Európskej únie.

V utorok to potvrdila kancelária britskej premiérky Theresy Mayovej. Zástupcovia Downing Street uviedli, že politička chce požiadať o hlasovanie počas prvého júnového týždňa.

Dohodu už parlament trikrát odmietol

Parlament pritom už tri razy neprijal dohodu o brexite, ktorú Mayová a EÚ vyrokovali minulý rok. Veľká Británia má brexit vo svojich rukách do 31. októbra.

Mayovej kancelária vyhlásila, že ak sa poslancom podarí prijať dohodu, krajina by mohla odísť z únie pred parlamentnými prázdninami, ktoré sa začnú koncom júla.

Diskusia konzervatívcov s labouristami

Konzervatívci už niekoľko týždňov diskutujú s labouristami s cieľom dosiahnuť kompromis v niektorých bodoch brexitu. Doteraz sa im však nepodarilo dospieť k výraznému posunu.

Mayová a opozičný líder Jeremy Corbyn sa stretli v utorok, pričom podľa Downing Street bolo ich rokovanie „užitočné a konštruktívne“. Ich zástupcovia budú pokračovať v rozhovoroch aj dnes.

Mayová povedala, že rezignuje na svoju funkciu, keď sa jej podarí schváliť dohodu o brexite. Mnohí konzervatívci na ňu tlačia, aby bola konkrétnejšia a uviedla presný dátum svojho odstúpenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jeremy CorbynTheresa Mayová
Firmy a inštitúcie EU Európska únia