Poslanci odmietli zrušenie volebného moratória, neobmedzia sa ani prieskumy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voľby, hlasovanie
Ústavný súd SR v stredu 7. júla rozhodol o tom, že predmet referenda o predčasných parlamentných voľbách nie je v súlade s Ústavou SR a preto sa nemôže konať. Foto: ilustračné, SITA/Jana Birošová

BRATISLAVA 15. mája (WebNoviny.sk) – Volebné moratórium 48 hodín pred voľbami a zákaz vedenia volebnej kampane počas neho sa nezruší.

Navrhovali to poslanci opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Peter Osuský, Ondrej Dostál, Martin Klus. Ich návrh novely zákona o volebnej kampani parlament neposunul do druhého čítania.

Obdobie volebnej kampane by sa neskončilo 48 hodín pred dňom volieb, ale až samotným dňom volieb. Zákaz vedenia volebnej kampane dva dni pred voľbami a v deň volieb nie je opatrením v demokratickej spoločnosti nevyhnutným na ochranu práv a slobôd iných, bezpečnosť štátu, verejného poriadku, ochranu verejného zdravia a mravnosti, ako to predpokladá ústava,“ píšu predkladatelia.

Liberáli tiež navrhovali obmedziť zákaz zverejňovania výsledkov volebných prieskumov iba na deň volieb, zrušiť neopodstatnené obmedzenia slobody prejavu a slobodného šírenia informácií pre iné subjekty počas volebnej kampane či vypustiť zo zákona maximálne finančné limity nákladov na volebnú kampaň.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a Solidarita