Rumunská vláda podľahla tlaku taxikárov, sprísnila pokuty pre vodičov Uberu aj Taxify

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rumunsko, taxikári, protest
Rozhodnutie rumunskej vlády prichádza po mesiacoch ostrých protestov nahnevaných taxikárov, ktorí argumentujú, že služby ako Uber ich pripravujú o prácu. Foto: archívne, SITA/AP

BUKUREŠŤ 16. mája (WebNoviny.sk) – Rumunská vláda vo štvrtok vydala špeciálny dekrét, na základe ktorého hrozí každému prichytenému vodičovi služieb ako Uber či Taxify pokuta až do výšky 1 050 eur, a to už pri jeho prvom „prehrešku„.

Mesiace ostrých protestov

Takáto drastická pokuta hrozila v Rumunsku šoférom Uberu a ďalších podobných služieb aj doteraz, ale platila len pre tých, ktorých policajti prichytili opakovane.

Tento zákon nie je zameraný proti nikomu a proti nikoho ekonomickým aktivitám. Chceme len zabrániť pirátstvu vo verejnej doprave,“ vyhlásil vo štvrtok podpredseda rumunskej vlády Daniel Suciu.

Rozhodnutie vlády prichádza po mesiacoch ostrých protestov nahnevaných taxikárov, ktorí argumentujú, že služby ako Uber ich pripravujú o prácu.

Uber a Taxify s opatreniami nesúhlasia

Spoločnosti Uber a Taxify naopak žiadali rumunskú vládu, aby takéto drastické opatrenia nezavádzala, no neuspeli.

V mene vyše dvoch miliónov používateľov a desaťtisícov vodičov, ktorí používajú naše platformy, aby si zarobili na živobytie, žiadame prijatie regulačného rámca pre alternatívne dopravné služby – podobného, aký funguje v ostatných krajinách Európskej únie,“ písali tieto služby vláde, no tá im odpovedala zatiaľ len sprísnením postihov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia