Odborári košického U.S. Steelu upozornili pochodom na ich požiadavku zvýšenia platov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
protest, platy, Košice
Foto: ilustračné, SITA/Ivan Fleischer.

KOŠICE 17. mája (WebNoviny.sk) – Protestné zhromaždenie a pochod zamestnancov U. S. Steel Košice (USSK), ktorého cieľom bolo upozorniť na ich požiadavku zvýšenia tarifných miezd, sa konali v piatok v Košiciach.

Spred Jumbo centra sa presunuli k Dolnej bráne, kde vystúpil predseda Rady odborov OZ KOVO U. S.Steel Košice Juraj Varga.

Cieľom navýšenie tarifnej mzdy

„Sme tu dnes preto, aby sme vyjadrili verejnú podporu všetkým, ktorí pracujú v U. S. Steel. Chceme dosiahnuť navýšenie tarifnej mzdy, ktorá by mala byť vyššia, ako dnes ponúka zamestnávateľ, v priemere 20 eur,“ uviedol pre agentúru SITA pred protestom Varga.

Vo štvrtok sa konalo prvé spoločne oficiálne stretnutie so sprostredkovateľkou. Zamestnávateľ ponuka zamestnancom v priemere 20 eur, odborári však žiadajú v priemere 70 eur.

Štvordňový pracovný týždeň

V utorok prezident USSK James E. Bruno na stretnutí s ministrom hospodárstva Petrom Žigom oznámil, že USSK plánuje predĺžiť zavedenie štvordňového pracovného týždňa aj na nasledujúce mesiace, a to pre situáciu na trhu s oceľou.

„To čo odznelo v mediach zo strany prezidenta USSK ešte nebolo predmetom rokovania medzi odbormi a vedením. Ak k tomu dôjde, budeme, samozrejme, zvažovať túto ponuku. My sme sa zatiaľ s vedením dohodli na dobu určitú, a to je máj 2019,“ dodal Varga.

Sporné kolektívne vyjednávanie

Kolektívne vyjednávanie Dodatku č. 6 k platnej Kolektívnej zmluve, ktoré sa začalo v januári tohto roku, bolo v apríli vyhlásené za sporné a bola k nemu prizvaná sprostredkovateľka určená Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Samostatné stretnutia oboch vyjednávajúcich strán so sprostredkovateľkou sa konali 9. mája a v stredu 15. mája sa prvýkrát stretli všetci spoločne. Ďalšie stretnutie je naplánované na 21. mája.

Ako reakciu na stagnujúce vyjednávanie vyhlásila Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice 8. apríla štrajkovú pohotovosť. Ani po deviatich kolách kolektívneho vyjednávania sa nepodarilo zamestnávateľovi a zástupcom odborov dospieť k dohode.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie U.S. Steel