Čoraz viac mladých Slovákov využíva „mama hotel“, na vlastné bývanie nemajú peniaze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
bývanie, rodičia, mladí
Foto: ilustračné, Getty Images
Banner, SPP

BRATISLAVA 19. mája (WebNoviny.sk) – Nedostatok financií na osamostatnenie sa tlačí mladých ľudí čoraz viac k žitiu s rodičmi. V rámci 28 krajín Európskej únie v priemere zhruba tretina mladých vo veku 25 až 34 rokov žije s rodičmi.

Osamostatňujú sa stále neskôr

Ako uviedla analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková vychádzajúc z aktuálnych údajov Eurostatu, Slovensko v tejto štatistike je na druhom mieste.

„Mladí sa osamostatňujú stále neskôr. Súvisí to najmä s financiami. Mnohí majú problém byť finančne nezávislí do tridsiatky,“ skonštatovala Buchláková.

Väčší počet mladých, ktorí majú tendenciu zostať dlhšie s rodičmi, možno podľa analytičky vysvetliť tým, že mnohí končia vyššie odborné vzdelávanie vo vyššom veku, ale v osamostatnení im bránia aj zvýšené náklady na prenájom alebo kúpu vlastnej nehnuteľnosti.

Mladí Chorváti si držia prvenstvo, s vekom odchodu z rodičovského hniezda na úrovni 31,8 rokov. Na Slovensku sa to pohybuje na úrovni 31 rokov.

Trend v krajinách Európskej únie

Najmenej mladých žijúcich u rodičov je v Dánsku, vo Fínsku či Švédsku, pričom v týchto krajinách je to podiel do 6 % mladých. Chorváti majú až 60 % mladých vo veku 25 až 34 rokov neosamostatnených žijúcich s rodičmi. Na Slovensku je to 57 %. Za Slovenskom skončili Gréci s vyše 56-percentným podielom mladých žijúcich s rodičmi.

Čoraz vyšší vek odchodu mladých z rodičovského hniezda je trendom v mnohých krajinách EÚ. V priemere k tomu dochádza vo veku 26 rokov. Mnoho mladých na Slovensku sa nedokáže osamostatniť, keďže štátna politika v oblasti nájomného bývania pre mladých podľa Buchlákovej stagnuje.

„Ak chcú vlastné bývanie, narážajú na mnoho komplikácií. Národná banka Slovenska sprísnila podmienky na získanie hypotéky, pričom je potrebné mať nasporených minimálne 10 % z ceny nehnuteľnosti,“ uviedla Buchláková.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EU Európska únia