Predsedom novej politickej strany Maďarské fórum sa stal poslanec Zsolt Simon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maďarské fórum, Zsolt Simon
Kandidát na predsedu strany Zsolt Simon počas ustanovujúceho snemu strany Magyar Fórum - Maďarské fórum. Bratislava, 18. máj 2019. Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

BRATISLAVA 18. mája (WebNoviny.sk) – Predsedom novej politickej strany Magyar Fórum – Maďarské fórum sa stal nezaradený poslanec NR SR Zsolt Simon. Predstavitelia strany o tom rozhodli na sobotňajšom ustanovujúcom sneme.

Agentúre SITA to potvrdil sám Simon, ktorý je jeden zo zakladateľov strany. „Za podpredsedov strany boli zvolení Alžbeta Janitsová a Zsolt Gál,“ dodal.

Prispieť k zmene vlády

Cieľom strany je vytvoriť alternatívu pre Maďarov na silné a jednotné zastúpenie v parlamente či priniesť generačnú výmenu reprezentantov maďarskej menšiny v politike, a to vďaka novým a mladým odborníkom, ktorí doteraz v politike neboli.

Strana chce taktiež prispieť k zmene vlády na Slovensku, ktorá podľa nej bez voličských hlasov maďarskej menšiny nie je možná. Jasne odmieta spoluprácu so Smerom-SD, Slovenskou národnou stranou a Ľudovou stranou naše Slovensko. Ministerstvo vnútra zaregistrovalo stranu Magyar Fórum – Maďarské fórum vo februári.

Voliči sa rozhodnú

Predseda Mosta-Híd Bugár Bugár je presvedčený, že voliči sa rozhodnú či je takáto strana potrebná. „Je to urazený pán poslanec, ktorý si rýchlo urobil politickú stranu a teraz sa snaží niekde etablovať. Počíta s tým, že dôjde k nejakému spojeniu maďarských politických strán a on tam tiež bude. Ale ja si myslím, že toto nehrozí,“ vyhlásil pre agentúru SITA.

Zároveň zopakoval, že spojenie Mosta-Híd s SMK sa nedá. „Lebo ak chcete presvedčiť tých, ktorí nenávidia napríklad Most-Híd zo strany SMK, tak musíte naznačiť spoluprácu. Takúto sme my naznačili pred voľbami do VÚC, do samospráv. V SMK to odmietli, tak čo s tým,“ uzavrel Bugár.

SMK sa neteší

Stranu maďarskej komunity (SMK) vôbec neteší, že sa zakladajú ďalšie maďarské strany na Slovensku. „Avšak ak niekto splní zákonom dané podmienky, má právo založiť stranu. Trieštenie síl určite nevedie k ničomu dobrému,“ uviedla pre agentúru SITA tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová s tým, že v tejto chvíli neuvažuje SMK o spolupráci s ďalšími stranami.

„SMK v súčasnosti nerokuje so žiadnou stranou o koalícii alebo spoločnej kandidátke pred slovenskými parlamentnými voľbami. Absolútnou prioritou pre SMK v týchto dňoch sú európske parlamentné voľby, čo najlepšia účasť na týchto voľbách,“ vyjadrila Fialová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zsolt Simon