Ako ovplyvnia americké opatrenia proti firme Huawei ponuku slovenských operátorov?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Huawei
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 23. mája (WebNoviny.sk) – Aktuálne reštrikcie americkej administratívy voči čínskej firme Huawei by sa zatiaľ nemali nijako odraziť na ponuke zariadení slovenských mobilných operátorov.

Svorne totiž tvrdia, že situáciu sledujú a podľa aktuálnych informácií sa opatrenia americkej vlády nedotknú predaných alebo momentálne ponúkaných zariadení druhého najväčšieho svetového výrobcu smartfónov.

V tomto momente sa náš postoj k Huawei ako dodávateľovi nemení. Podľa dostupných informácií sa rozhodnutie Google má týkať iba nových uvádzaných modelov. Existujúcich používateľov modelov Huawei sa opatrenie nedotkne, ich zariadenia by mali fungovať ako doteraz vrátane bezpečnostných aktualizácií,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca spoločnosti Slovak Telekom Michal Korec.

Situáciu sledujú aj O2 a Orange

V podobnom duchu sa vyjadrila aj hovorkyňa O2 Slovakia Tereza Molnár, podľa ktorej telekomunikačný operátor situáciu na trhu pozorne sleduje a analyzuje.

Akékoľvek prípadné kroky a opatrenia budeme vždy robiť s cieľom minimalizácie dopadu na komfort a bezpečnosť našich zákazníkov. V tomto momente podľa dostupných informácií všetky smartfóny a tablety, ktoré sme predali, aj tie ktoré sú aktuálne v predaji, budú plne funkčné,“ uviedla pre agentúru SITA Molnár s tým, že reálne tak zákazníci túto situáciu na svojich telefónoch nepocítia a budú ich môcť naďalej plnohodnotne využívať.

Situáciu okolo čínskeho výrobcu sleduje aj Orange Slovensko. „Spolu s našou materskou firmou veľmi pozorne sledujeme vývoj a aktuálnu situáciu, ktorá by mohla nejakým spôsobom ovplyvniť kvalitu portfólia našich produktov, resp. ohroziť bezpečnosť. Zákazníkov Orangeu, ktorí aktuálne využívajú zariadenia od Huawei, ubezpečujeme, že ich bez obáv môžu využívať aj naďalej, pričom aj naďalej budú mať prístup k aktuálnym službám spoločnosti Google,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Orange Slovensko Alexandra Piskunová, podľa ktorej bude Huawei naďalej poskytovať existujúcim zákazníkom všetky bezpečnostné aktualizácie a starostlivosť, rovnako ako aj pri všetkých zariadeniach Huawei aktuálne ponúkaných mobilným operátorom Orange.

Popularita na slovenskom trhu

O popularite mobilných zariadení Huawei na slovenskom trhu svedčí aj ich široká ponuka medzi operátormi. Tí totiž ponúkajú desiatky variácií viacerých modelov čínskeho producenta smartfónov.

Vysoký záujem o zariadenia Huawei potvrdzujú aj údaje Orange Slovensko, podľa ktorého bol jeden z modelov Huawei u neho v apríli vôbec najpredávanejším telefónom. Huawei je pritom aktuálne celosvetovo trhová dvojka vo výrobe mobilných telefónov, keď pred ním stojí iba spoločnosť Samsung.

Riziká pre národnú bezpečnosť

Americký prezident Donald Trump podpísal exekutívny príkaz, ktorý fakticky zakazuje americkým firmám používať zahraničné telekomunikačné zariadenia, o ktorých sa predpokladá, že predstavujú riziká pre národnú bezpečnosť.

V príkaze sa nespomína nijaká firma, ale za pravdepodobný terč je podľa portálu bbc.com považovaný čínsky dodávateľ telekomunikačných zariadení Huawei.

Následne sa objavili informácie o tom, že spoločnosť Google obmedzila čínskemu výrobcovi používanie svojho operačného systému Android, ktorý zariadenia Huawei využívajú. Neskôr sa tieto vyjadrenia korigovali a Google uviedol, že s čínskou firmou bude najbližších 90 dní spolupracovať.

Huawei chce spolupracovať s americkou vládou

Spoločnosť Huawei Technologies reagovala na vzniknutú situáciu vyhlásením, že je pripravená a ochotná s vládou USA spolupracovať a taktiež je pripravené navrhnúť účinné opatrenia s cieľom zaistiť kompletnú bezpečnosť jej technológií a produktov.

Obmedzenie spoločnosti Huawei v podnikaní na území Spojených štátov amerických neznamená, že USA budú bezpečnejšie alebo silnejšie. Naopak, krajinu to obmedzí a prinúti k využívaniu menej kvalitných, ale drahších alternatív. USA tak budú zaostávať v nasadení 5G a nakoniec poškodia záujmy amerických spoločností a spotrebiteľov,“ uviedla firma v stanovisku, ktoré poskytla agentúre SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump
Firmy a inštitúcie HuaweiOrange SlovenskoSlovak Telekom