Židovská organizácia kriticky vníma Kubišovo stretnutie s predstaviteľom Hizballáhu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Kubiš
Koordinátor Organizácie Spojených národov pre Libanon Ján Kubiš. Foto: archívne, SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 24. mája (WebNoviny.sk) – Organizácia B´nai B´rith Tolerancia vníma stretnutie slovenského diplomata pôsobiaceho dlhé roky v OSN Jána Kubiša so zástupcom generálneho tajomníka organizácie Hizballáh „s počudovaním a znepokojením„.

Kubiš pôsobí ako osobitný koordinátor Organizácie Spojených národov pre Libanon. Vo svojom tweete z 20. mája informoval, že sa stretol s predstaviteľom Hizballáhu Naimom Qassemem. Ten mu daroval knihu, ktorú Kubiš označil za povinné čítanie.

Hizballáh vyznáva antisemitskú ideológiu

Stanovisko B´nai B´rith Tolerancia poskytol agentúre SITA riaditeľ Peter Werner. „Nazdávame sa, že pán Kubiš nemôže nevedieť, že hnutie Hizballáh je teroristická organizácia, ktorá má na svedomí životy nevinných ľudí vo viacerých krajinách sveta, vrátane niektorých členských štátov EÚ a nachádza sa od roku 2013 na zozname teroristických organizácií Európskej únie. Ako skúsený diplomat pán Kubiš musí vedieť, že Hizballáh je vojensko-politický výtvor a proxy-spojenec iránskeho režimu, ktorý popiera právo Izraela na existenciu, podniká kroky, zamerané na likvidáciu židovského štátu, vyznáva genocídnu antisemitskú ideológiu a uskutočňuje teroristické aktivity proti občanom Izraela a Židom po celom svete,“ píše sa v ich vyhlásení.

Pripomínajú, že militanti Hizballáhu bojujú v Sýrii po boku režimu Bašára Asada, ktorý zabil stovky tisícov sýrskych občanov a milióny vyhnal z krajiny.

Bol ministrom vo Ficovej vláde

Organizácia je presvedčená, že Ján Kubiš svojimi výrokmi ignoroval spomínané fakty a súvislosti. „Sme presvedčení, že ten, kto koketuje s Hizballáhom, iba dodáva tomuto teroristickému hnutiu väčšiu odvahu pri páchaní zločinov, čím vôbec neprispieva k zlepšeniu vyhliadok pre mierové riešenia na Blízkom východe,“ uzavrela organizácia.

Kariérneho diplomata Jána Kubiša vymenoval generálny tajomník António Guterres do funkcie osobitného koordinátora OSN pre Libanon začiatkom roka. Kubiš pôsobil aj ako minister zahraničných vecí SR v prvej vláde Roberta Fica.

V minulosti viedol misie OSN v Iraku aj Afganistane. Naposledy sa o ňom na Slovensku hovorilo ako o možnom kandidátovi na prezidenta, nakoniec však do boja o najvyššiu ústavnú funkciu nešiel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe António GuterresJán KubišNaim QassemRobert Fico
Firmy a inštitúcie Hizballáh