Ministerstvo dopravy ľuďom z Jablonice obchvat nesľúbilo, najväčšou prioritou je Senica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jablonica, obchvat
Aktivisti umiestili na oplotenie pri moste cez rieku Myjava v Jablonici v okrese Senica veľký transparent s nápisom "Jablonica čaká 30 rokov na obchvat. Dokedy ešte?" Dopĺňa ho výzva členom vlády, aby si vyskúšali, ako by sa im žilo, keby okolo ich domov jazdilo 2 000 nákladných áut denne. Transparent, ktorý vidí každý vodič, mal svoju premiéru v Senici. V stredu transparentom vítali prezidenta SR. Jablonica, 27. apríl 2018. Foto: archívne, SITA/Pavol Machovič

JABLONICA 24. mája (WebNoviny.sk) – Cestný obchvat Jablonice nie je pre Slovenskú správu ciest prioritou, štúdia realizovateľnosti nepreukázala opodstatnenosť jeho výstavby. Vyplýva to z oznámenia ministerstva dopravy a výstavby o vybavení petície za obchvat Jablonice, obce v okrese Senica.

Petíciu podpísalo viac ako 1 200 ľudí, aktivitu petičného výboru podporil aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Prioritou je Senica

Ministerstvo dopravy a výstavby v odpovedi na petíciu za obchvat Jablonice uvádza, že meraná intenzita dopravy v tejto obci v okrese Senica dosahuje 6 280 až 7 470 vozidiel za 24 hodín, z toho menej ako 1 700 vozidiel nad 3,5 tony, čo v súčasnosti predstavuje vyhovujúcu funkčnú úroveň.

Rezort dodáva, že zo štúdie realizovateľnosti vzišlo odporučenie na výstavbu obchvatu až v dlhodobom výhľade.

Slovenská správa ciest má v investičnom pláne zaradený projekt I/51 Senica – Jablonica – Trstín, ktorý je rozdelený na štyri stavby. V súčasnosti je zo strany Slovenskej správy ciest zabezpečovaná príprava projektovej dokumentácie na prvú stavbu, a to obchvat mesta Senica, ktorý má na tomto ťahu najväčšiu prioritu. Na celú investičnú akciu je zabezpečovaná príprava aktualizácie posúdenia vplyvov na životné prostredie a dokumentácie pre územné rozhodnutie,“ uvádza rezort dopravy v odpovedi na petíciu.

Tieto tvrdenia sú aktivistom, ktorí zbierali podpisy za výstavbu obchvatu, dobre známe, rezort dopravy nimi argumentoval aj v minulosti.

Jabloničania majú iné čísla

Jabloničania majú v prípade intenzity dopravy iné čísla, podľa miestneho obyvateľa Erika Zámečníka im vyšlo, že za 18 hodín cez ich obec prejde viac ako 10-tisíc vozidiel, z toho najmenej 2-tisíc nákladných, autobusov a poľnohospodárskych strojov.

Podpisy pod petíciu za vybudovanie cestného obchvatu Jablonice zbierali mladí aktivisti z Jablonice v marci a apríli.

Počas zbierania podpisov tvrdili, že ak nedostanú od ministra Árpáda Érseka prísľub vybudovania obchvatu do piatich rokov, budú blokovať dopravu na ceste I/51, ktorá cez obec prechádza a ktorá je spojnicou medzi Trnavou a hranicou s Českou republikou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Árpád ÉrsekJozef Viskupič
Firmy a inštitúcie MDV Ministerstvo dopravy a výstavby SR