Voliči na Slovensku prejavili o voľby do Európskeho parlamentu väčší záujem ako v minulosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2019 na Slovensku
Členovia volebnej komisie pripravujú volebnú miestnosť v Dome kultúry Javorina v Starej Turej počas volieb do Európskeho parlamentu 2019. Stará Turá, 25. máj 2019. Foto: SITA/Martin Medňanský.

BRATISLAVA 26. mája (WebNoviny.sk) – Je pozitívne, že voliči prejavili väčší záujem o voľby do Európskeho parlamentu ako v predchádzajúci rokoch. Uviedol to pre agentúru SITA riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik.

„Snáď to čiastočne znamená, že nás zaujímajú aj veci, ktoré sa týkajú medzinárodného spoločenstva, ktorého sme integrálnou súčasťou ,a nie sme len etnocentricky zameraní. Vyššia účasť je pravdepodobne aj výsledkom mobilizácie na účasť cez rôzne aktivity aj mimo politických strán,“ uviedol.

Dodal, že zjavne k vyššej účasti prispeli voliči na jednej strane proeurópskej koalície PS-Spolu, ktorí boli naozaj nadpriemerne mobilizovaní, ale na druhej strane aj protieurópskej ĽSNS.

„Výsledky zároveň poukazujú na to, že zjednodušovanie vzťahov Slovenska a EÚ na vyhlásenia o návrate kompetencií z Bruselu na Slovensko ako jednoduchého riešenia krízy EÚ nemali taký silný mobilizačný efekt,“ dodal Slosiarik.

Účasť slovenských občanov na voľbách do Európskeho parlamentu (EP) je dlhodobo nízka. V prvých voľbách do EP v roku 2004 bola na Slovensku účasť 16,96 percenta. Na voľbách v roku 2009 sa zúčastnilo 19,64 percent a slovenských voličov.

Doposiaľ najnižšia účasť na voľbách do EP bola na Slovensku v máji 2014, a to 13,05 percenta. Zároveň bola najnižšia spomedzi všetkých členských štátov EÚ. Podľa neoficiálnych výsledkov bola účasť na sobotných voľbách do EP 20,1 percenta.

VIAC O TÉME: VOĽBY DO EURÓPSKEHO PARLAMENTU (EUROVOĽBY) 2019

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Slosiarik