Cesty prvej triedy sú pre Érseka prioritou, štát dá na ich opravu o dvesto miliónov viac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Árpád Érsek
Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek. Foto: archívne, SITA/Branislav Bibel

BRATISLAVA 2. júna (WebNoviny.sk) – Za dvesto miliónov eur, ktoré minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd) vyjednal s rezortom financií nad rámec rozpočtu, sa dá opraviť alebo zrekonštruovať v každom z nasledujúcich štyroch rokov zhruba 130 kilometrov ciest prvej triedy.

Systémové riešenie

Ako tento týždeň informovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) v tlačovej správe, stav týchto cestných komunikácií patrí k prioritám ministra. V minulých rokoch pravidelne žiadal o väčší balík peňazí na cesty prvej triedy a vo svojom funkčnom období pravidelne presúval na tieto cesty peniaze v rámci existujúcich rezerv.

„Pre mňa boli cesty I. triedy vždy prioritou a presadzoval som systémové riešenie, ktoré by zabezpečilo financovanie ich opráv a modernizáciu,“ povedal minister dopravy a výstavby Árpád Érsek.

„Som rád, že najbližšie roky to bude mať môj nástupca jednoduchšie, pretože sa nám podarilo dohodnúť s ministerstvom financií dodatočné zdroje mimo prideleného rozpočtu na zlepšenie stavu ciest I. triedy, na ktorých sa realizuje približne polovica dopravných výkonov,“ uviedol minister dopravy a výstavby.

Cestári vyhlásili súťaž

Slovenská správa ciest (SSC) nedávno vyhlásila verejnú súťaž na veľkoplošné opravy ciest prvej triedy po celom Slovensku. Za štyri roky na to predpokladá vynaložiť predbežne 166,56 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (takmer 200 miliónov eur vrátane DPH). Práce plánuje financovať z prostriedkov štátneho rozpočtu, pričom do zoznamu opráv je zahrnutých 79 úsekov ciest I. triedy vo všetkých ôsmich krajoch.

„Pozitívom zákazky na opravy ciest I. triedy je ušetrenie času na zdĺhavé procesy verejného obstarávania na jednotlivé úseky. Cesty sa budú opravovať flexibilnejšie a rýchlejšie vo všetkých regiónoch Slovenska,“ poznamenala hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká.

„O najakútnejších úsekoch, na ktoré sa vyčlenia financie z 200-miliónového balíka, bude rozhodovať Slovenská správa ciest na základe obhliadky stavu ich vozovky. Následne zoznam vybraných úsekov bude schvaľovať ministerstvo dopravy,“ dodala rezortná hovorkyňa.

Opravia niekoľko úsekov

Ak súťaž prebehne hladko, už v tomto roku je plánovaná, napríklad, oprava úsekov ciest I/63 Dolný Štál – Veľký Meder, I/72 Bystrá – Mýto pod Ďumbierom – Jarabá, I/20 Kendice – Haniska, I/65 hranica Banskobystrického a Žilinského kraja – koniec obce Turček.

„Predmetom zákazky je oprava vozoviek na cestách I. triedy v správe SSC (veľkoplošné aj lokálne) výmenou degradovaných vrstiev vozovky s cieľom zlepšenia prevádzkovej spôsobilosti krytu a predĺženia životnosti vplyvu porúch na nižšie položené vrstvy vozovky, podľa technických a kvalitatívnych podmienok týchto súťažných podmienok,“ informovala SSC v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania. Lehota na predkladanie a otváranie ponúk je 21. júna.

Použijú elektronickú aukciu

SSC na základe vyhodnotenia ponúk predpokladá uzavrieť rámcovú dohodu s maximálne tromi uchádzačmi a následne použiť elektronickú aukciu.

„Elektronická aukcia bude realizovaná po uzavretí rámcovej dohody s viacerými účastníkmi s opätovným otvorením súťaže na príslušný úsek cesty. Výsledkom elektronickej aukcie bude uzatvorenie čiastkovej zmluvy s úspešným uchádzačom, ktorý sa v e-aukcii umiestnil na prvom mieste v poradí,“ uviedla SSC.

Na základe tohto tendra má byť v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom samosprávnom kraji opravených dvanásť úsekov ciest prvej triedy, v Banskobystrickom kraji devätnásť, v Žilinskom a Trenčianskom kraji 23 a v Košickom a Prešovskom kraji 25 úsekov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Árpád Érsek
Firmy a inštitúcie MDV Ministerstvo dopravy a výstavby SRSSC Slovenská správa ciest