Súdne rady z celej Európskej únie sa stretnú v Bratislave, na záver prijmú manifest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Súdy
Foto: ilustračné, thinkstockphotos.com

BRATISLAVA 2. júna (WebNoviny.sk) – V Bratislave sa po prvýkrát stretnú súdne rady z celej Európskej únie. Informáciu zverejnila na svojom oficiálnom webe Súdna rada SR, pričom Valné zhromaždenie je naplánované na 5. až 7. júna tohto roka.

Pozvanie prijalo takmer 100 zahraničných hostí z viac ako dvadsiatich krajín. Medzi nimi sú nielen vrcholní predstavitelia a zástupcovia súdnych rád členských štátov Európskej únie, ale aj významní akademici a odborníci v oblasti práva zvučných mien.

Patrí medzi nich aj profesor Laurent Pech, ktorý je odborníkom v oblasti európskeho práva a právneho štátu a v súčasnosti pôsobí na Middlesex University v Londýne. Zaradí sa medzi hlavných rečníkov.

Prieskum o nezávislosti

Na bratislavskom valnom zhromaždení budú prvýkrát publikované výsledky prieskumu Európskej siete súdnych rád o vlastnej nezávislosti sudcov, ich kolegov ako aj justície.

Tento online prieskum bol opäť iniciovaný v rámci nosného projektu – Nezávislosť, zodpovednosť a kvalita justície. Možnosť zapojiť sa doň mali všetci sudcovia z členských, ale aj kandidátskych štátov Európskej únie.

Európsku sieť súdnych rád (ENCJ) tvoria členské inštitúcie tých krajín Európskej únie, ktoré majú založenú a fungujúcu súdnu radu. Napriek brexitu sa valného zhromaždenia na Slovensku zúčastní aj Veľká Británia, ktorá je ešte stále členom Európskej únie.

Okrem Spojeného kráľovstva budú medzi hosťami zástupcovia Belgicka, Bulharska, Dánska, Španielska, Francúzska, Talianska, Lotyšska, Holandska, Grécka, Chorvátska, Maďarska, Írska, Litvy, Slovinska, Rumunska a Malty. Za slovenskú súdnu radu vystúpi jej predsedníčka Lenka Praženková, účasť prisľúbil aj minister spravodlivosti Slovenskej republiky Gábor Gál (Most-Híd).

Bratislavský manifest

Bratislavského valného zhromaždenia sa tiež zúčastnia zástupcovia medzinárodných organizácií, ktorí sú zároveň aj priaznivcami a podporovateľmi Európskej siete súdnych rád.

Ide o členov Súdneho dvora Európskej únie, pozvanie prijal aj prezident Poradnej rady európskych sudcov a viceprezidentka Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ), zástupcovia z Európskej komisie, Európskej agentúry pre ľudské práva a prezident Rady advokátov a právnických spoločností v Európe.

Valné zhromaždenie bude zaujímavé aj z hľadiska záverov, ktoré prinesie. Uskutoční sa totiž po tohtoročných voľbách do európskych inštitúcií a jeho výsledkom bude takzvaný Bratislavský manifest. Pôjde o jasný odkaz, ktorým európske súdne rady vyšlú správu o nevyhnutnosti dodržiavania právneho štátu a nezávislosti justície v celej Európskej únii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR