Diaľničiari vyhlásia nový tender na dokumentácie a dozor pre úsek D3 na Kysuciach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Logo NDS
Foto: ilustračné, SITA/Peter Rusko

BRATISLAVA 3. júna (WebNoviny.sk) – Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) plánuje vyhlásiť novú súťaž na dokumentácie a autorský dozor pre výstavbu úseku diaľnice D3 Kysucké Nové Mesto – Oščadnica v horizonte dvoch až troch mesiacov.

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa NDS Michaela Michalová, nezvažujú odvolanie proti rozhodnutiu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) o zrušení predmetnej súťaže.

Predpoklad vyhlásenia súťaže na zhotoviteľa stavby D3 Kysucké Nové Mesto – Oščadnica je v roku 2021. Stavebné náklady odhadujeme na 280 miliónov eur bez DPH, financovanie sa predpokladá zo štátneho rozpočtu,“ priblížila Michalová.

Navrhovateľovi dal za pravdu v dvoch námietkach

NDS zrušila verejnú súťaž na dokumentácie a autorský dozor pre úsek D3 Kysucké Nové Mesto – Oščadnica (10,8 kilometra) podľa rozhodnutia ÚVO. Ten jej to nariadil na základe námietok jedného záujemcu proti podmienkam v súťažných podkladoch. NDS vyhlásila uvedenú súťaž v septembri 2018, predpokladaná cena zákazky bola 3,83 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Predmetom tendra bolo vypracovanie aktualizácie dokumentácie pre stavebné povolenie (DSP) v podrobnosti dokumentácie na realizáciu stavby (DRS), oznámenia o zmene navrhovanej činnosti po vypracovaní DSP v podrobnosti DRS, ako aj dodatku stavebného zámeru a dokumentácie na ponuku. Súčasťou obstarávania bol aj výkon autorského dozoru a koordinátora dokumentácie.

ÚVO dal navrhovateľovi za pravdu v dvoch zo štyroch námietok. Jedna z opodstatnených námietok bola proti nesprístupneniu požiadaviek na pôvodnú dokumentáciu.

NDS podľa úradu nepreukázala relevantný dôvod, ktorý by jej bránil v poskytnutí pôvodných požiadaviek na projektovú dokumentáciu. Druhá oprávnená námietka sa týkala neposkytnutia pôvodnej dokumentácie v editovateľnej forme.

Rozhodnutie ÚVO nekomentuje

NDS má za to, že poskytla dostatočné podklady na vypracovanie ponuky. Rovnako, ako v tejto súťaži, postupovala NDS aj pri iných obdobných obstarávaniach a nikto z účastníkov, dokonca ani spoločnosť, ktorá podala námietku pri tomto verejnom obstarávaní, rozsah poskytnutých podkladov nerozporovala,“ poznamenala pre agentúru SITA Michalová.

NDS sa podľa nej pri každom verejnom obstarávaní snaží o čo najvyššiu transparentnosť, dodržiavanie hospodárnosti a nediskriminácie potenciálnych uchádzačov.

NDS neprináleží, aby rozporovala, resp. komentovala rozhodnutie ÚVO. Odporúčania ÚVO sa bude NDS snažiť v plnej miere zohľadniť pri príprave obdobných verejných obstarávaní na projektovú dokumentáciu,“ dodala Michalová.

Majú mať k dispozícii všetky podklady

NDS má podľa úradu v budúcnosti venovať zvýšenú pozornosť dodržiavaniu princípov verejného obstarávania v celom procese zadávania postupu zákazky a dbať na to, aby vytvorila podmienky pre transparentné prostredie nevyhnutné pre realizáciu každého verejného obstarávania.

Úrad odporúča kontrolovanému (NDS), aby v budúcnosti postupoval v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní a aby dodržiaval princíp rovnakého zaobchádzania, princíp nediskriminácie hospodárskych subjektov a princíp transparentnosti. To znamená tak, aby všetci záujemcovia mali k dispozícii všetky podklady a dokumenty súvisiace s predmetným verejným obstarávaním,“ uviedol úrad.

NDS má pri zadávaní zákazky postupovať tak, aby získala najlepšiu ponuku za vynaložené finančné prostriedky, čoho predpokladom je vytvorenie čo najširšej hospodárskej súťaže.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NDS Národná diaľničná spoločnosťÚVO Úrad pre verejné obstarávanie