Slováci vnímajú USA ako väčšiu hrozbu než Rusko, podpora Európskej únie a NATO narástla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko, USA
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.

BRATISLAVA 4. júna (WebNoviny.sk) – Slováci vnímajú Spojené štáty americké ako väčšiu hrozbu než Rusko. Vyplýva to z dát organizácie Globsec, ktoré však tiež dokazujú, že v strednej a východnej Európe stúpa podpora pre členstvo krajín v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

Prieskumy verejnej mienky uskutočnili v Rakúsku, Bulharsku, Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku.

Z dát organizácie, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou, obrannými otázkami aj kybernetickými hrozbami vyplýva, že v krajinách sú pozitívne vnímané aj médiá či mimovládne organizácie, o ktorých sa ľudia domnievajú, že sú dôležité pre demokraciu.

Podpora Európskej únie narástla

Spojené štáty americké vníma ako hrozbu až 41 percent opýtaných na Slovensku, kým Rusko iba 26 percent. Aj napriek tomuto ukazovateľu podpora EÚ a NATO narástla.

„Vo väčšine krajín pozorujeme jasnú preferenciu k Európskej únii aj v otázke hodnôt. S výnimkou Maďarska a Rumunska viac ako 60 percent respondentov v každej krajine sa identifikuje s hodnotami únie,“ povedala analytička z Globsecu Dominika Hajdu.

Zaujímavé podľa nej je, že až približne polovica respondentov by však zaradila svoju krajinu na pomyselný stred medzi východom a západom. „Dôvody sú rôzne. Niektorí sa snažia získať to najlepšie z oboch svetov, iní chcú, aby ich krajina bola akýmsi mostom medzi dvoma blokmi,“ dodala Hajdu.

NATO je záruka bezpečnosti

Stúpa aj podpora Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorú vníma pozitívne až sedem z desiatich respondentov. Podľa Daniela Mila z Globsecu si ľudia uvedomujú pri NATO aj záruku vlastnej bezpečnosti.

„Aj v krajinách so všeobecne nízkou podporou pre NATO je úloha Aliancie ako garanta mieru a bezpečnosti nesporná,“ povedal Milo. Podpora vzrástla aj priamo na Slovensku, kde v porovnaní s rokom 2017 stúpla o trinásť percent.

Prieskumy pre organizáciu Globsec uskutočnilo až sedem výskumných agentúr, pričom v každej krajine, ktorá sa zapojila do prieskumu, bola reprezentatívna vzorka väčšia ako tisíc opýtaných.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaGlobsecNATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy