Deň D si za Slovensko pripomenul v spoločnosti svetových štátnikov vicepremiér Raši

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Richard Raši, Donald Trump, 75. výročie Dňa D
Americký prezident Donald Trump a slovenský vicepremiér Richard Raši, v strede, počas spomienkovej slávnosti pri príležitosti 75. výročia Dňa vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii. Portsmouth, 5. jún, 2019 Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. júna (WebNoviny.sk) – Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši sa spolu s britskou kráľovnou Alžbetou II., britskou premiérkou Theresou May, americkým prezidentom Donaldom Trumpom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, českým premiérom Andrejom Babišom a ďalšími predstaviteľmi a zástupcami rôznych krajín zúčastnil v anglickom Portsmouthe na oslavách 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii. Informoval odbor komunikácie úradu vicepremiéra.

„Vylodenie v Normandii bolo jednou z najdôležitejších udalostí II. svetovej vojny. Významnú úlohu v nej zohrali aj československí vojaci a letci, ktorí riskovali svoje životy a mnohí ich aj stratili. Je pre mňa veľkou poctou, že som mohol zastupovať Slovensko na oslavách 75. výročia tejto historickej udalosti, ktorá svet po rokoch nerozdeľuje, ale spája. Treba mať v pamäti obetu padlých vojakov, ktorí bojovali proti fašizmu a pripomínať si ju najmä teraz, v časoch, keď sa extrémistické nálady v Európe opäť objavujú,“ povedal Raši.

Modlitebný obrad

Vicepremiér sa tiež zúčastnil na modlitebnom obrade za padlých vojakov na Brookwoodskom cintoríne, kde sa nachádzajú hroby a pomník československých letcov, ktorí slúžili v Britskom kráľovskému letectve.

„Československí letci prichádzali o životy vo Francúzsku, v Británii či nad Lamanšským prielivom. Ich odvaha a odhodlanie nemôžu zostať zabudnuté. Ich životy vyhasli, aby v Európe opäť nastal mier. My musíme tento mier strážiť a vytvárať silné partnerstvá. Veď práve na tom stojí myšlienka Európskej únie,“ skonštatoval Raši.

Spoločné mierové vyhlásenie

Zástupcovia krajín, ktoré sa zúčastnili na spomienkovom ceremoniáli, zároveň podpísali spoločné mierové vyhlásenie k 75. výročiu vylodenia spojeneckých vojsk. V ňom vzdali úctu všetkým, ktorí sa počas Dňa D obetovali, ako aj ďalším, ktorí prišli počas II. svetovej vojny o život.

Zhromaždení tiež vyhlásili, že spoločne zabezpečia, aby sa vojnový horor už nikdy viac nezopakoval a zaviazali sa, že budú odhodlane, odvážne a vytrvalo konať tak, aby ochránili národy pred ohrozením hodnôt, mieru a stability.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard Raši