Putin rokoval so Si Ťin-pchingom, Rusko a Čína posilnia vzájomnú podporu v kľúčových témach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin, Si Ťin-pching
Prezidenti Si Ťin-pching a Vladimir Putin. Foto: SITA/AP.

MOSKVA 6. júna (WebNoviny.sk) — Ruský prezident Vladimir Putin v stredu v Moskve rokoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Návšteva čínskeho lídra v Rusku reflektuje pozitívne vzťahy medzi oboma krajinami. Si počas nej označil Putina za „blízkeho priateľa“ a poznamenal, že za posledných šesť rokov sa stretli takmer tridsaťkrát.

Čína a Rusko zosúladili postoje

Návšteva Ruska je Siovou ôsmou, odkedy sa v roku 2012 ujal funkcie čínskeho prezidenta. „Posilníme našu vzájomnú podporu v kľúčových témach,“ oznámil Si v Kremli sediac vedľa Putina.

Čína a Rusko v posledných rokoch v OSN zosúladili svoje postoje týkajúce sa veľkých medzinárodných problémov, ako sú napríklad vojna v Sýrii či iránsky jadrový program.

Čínsky prezident zavíta aj do Petrohradu

Putin a Si sa zišli v Moskve v čase, keď si svetoví lídri v Anglicku pripomínajú 75. výročie vylodenia spojencov v Normandii. Putina, ktorý sa zúčastnil na oslavách vo Francúzsku pred piatimi rokmi, tentoraz nepozvali.

Čínsky prezident počas svojho pobytu v Rusku zavíta aj do Petrohradu, kde bude v piatok jedným z hlavných rečníkov na veľkej investičnej konferencii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Si Ťin-pchingVladimir Putin