Svet sa od roku 2018 nestal istejší, konštatoval minister Lajčák v príhovore na konferencii Globsec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miroslav Lajčák, Globsec 2019
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (tretí zľava) počas panelovej diskusie na konferencii Globsec 2019 na tému “Ideas Harnessing Disruption” ("“Myšlienky, ktoré poháňajú rozvrat”). Bratislava, 8. jún 2019. Foto: www.facebook.com.

BRATISLAVA 8. júna (WebNoviny.sk) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák vystúpil v sobotu v záverečnom hodnotiacom paneli bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2019 Bratislava Forum.

Päť kľúčových tém

Panel nazvaný Ideas Harnessing Disruption bol diskusiou o piatich kľúčových témach. Išlo o európsku integráciu, obranu a bezpečnosť, technológie ako dobrodinec a hrozba, udržateľné spoločnosti a výzvy pre demokraciu a liberálny poriadok. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

Minister Lajčák konštatoval, že svet sa od roku 2018 nestal istejší. „Stále viac sa hovorí o globálnej kríze politického líderstva, ktoré sa len pomaly adaptuje na digitálnu revolúciu. Ustupuje multilateralizmus, vracia sa multipolarizmus a rozvíja sa multikonceptualizmus,“ objasnil.

Mnoho paradoxov

Podľa šéfa slovenskej diplomacie stále vidíme mnoho paradoxov: obchodná sféra sa napríklad vracia k slovníku ciel a obmedzení.

„Napriek tomu netreba podliehať pesimizmu, počas troch dní konferencie sa podarilo identifikovať aj viacero príležitostí. V Európskej únii treba správne riešiť ,ducha Sibiu´ a novú politickú situáciu po voľbách do Európskeho parlamentu. Digitálna revolúcia nepredstavuje pre demokraciu a Európsku úniu iba hrozbu, ale poskytuje demokraciám aj mnoho príležitostí na zlepšenie života, medziľudskej aj medzinárodnej spolupráce,“ uzavrel Lajčák.

Globsec je jedna z piatich najväčších konferencií na svete. Má za sebou už 13 ročníkov. Doteraz sa na ňom zúčastnili tisícky hostí vrátane niekdajšieho britského premiéra Davida Camerona, bývalej ministerky zahraničných vecí USA československého pôvodu Madeleine Albright a pravidelne na ňu prichádzajú aj prezidenti, premiéri či ministri zahraničných vecí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie Globsec