Štefanec svoju prioritu v europarlamente nezmenil, posvieti si aj na agrodotácie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ivan Štefanec
Europoslanec za Kresťanskodemokratické hnutie Ivan Štefanec. Foto: archívne, SITA/AP

BRATISLAVA 9. júna (WebNoviny.sk) – Novozvolený slovenský europoslanec za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) Ivan Štefanec sa chce aj v tomto volebnom období venovať digitalizácii. Uviedol to pre agentúru SITA.

„Keďže oblasťou môjho záujmu je aj digitalizácia a Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa plní v jej rozvoji kľúčovú úlohu, chcem v ňom pôsobiť aj naďalej,“ uvádza Štefanec.

Pomoc slovenským podnikateľom

V minulom volebnom období sa podľa jeho slov tomuto výboru podarilo dosiahnuť významný posun pri zákaze dvojakej kvality potravín a výrobkov, zrušiť roamingové poplatky a odstrániť rôzne bariéry na spoločnom trhu.

Medzi jeho priority bude nasledujúce štyri roky patriť aj sledovanie situácie okolo prideľovania agrodotácií v slovenskom poľnohospodárstve.

„Pokračujem aj v pomoci slovenským malým a stredným podnikateľom v ich úsilí o jednoduchší prístup na európske trhy a pri znižovaní byrokracie,“ približuje svoje priority europoslanec.

Člen frakcie ľudovcov

Pri otázke, či sa plánuje uchádzať o nejakú vedúcu pozíciu vo výbore poukázal na fakt, že rozdelenie konkrétnych pozícií vo výboroch bude závisieť od politických rokovaní v rámci frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS) tak aj medzi frakciami navzájom.

„Preto je o tom teraz ešte predčasné hovoriť,“ objasňuje Štefanec. Aj v tomto volebnom období ostáva členom frakcie EĽS, v ktorej pôsobí aj ako prezident záujmovej organizácie pre podporu malého a stredného podnikania SME Europe. „Je to najvýznamnejšia politická sila v Európe a bude zásadne určovať budúcu podobu Európskej únie,“ dodáva europoslanec.

Brexitový mandát

KDH sa umiestnilo vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) na štvrtom mieste so ziskom 9,69 percenta, čo v prepočte na mandáty znamená obsadenie dvoch poslaneckých kresiel.

Druhou zvolenou poslankyňou za KDH je Miriam Lexmann, ktorá však do europarlamentu môže nastúpiť až po brexite.

KDH v tejto súvislosti podalo sťažnosť na Ústavný súd SR. Nesúhlasí totiž s rozhodnutím štátnej volebnej komisie, podľa ktorého „brexitový mandát“ pripadol ich kandidátke.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Štefanec
Firmy a inštitúcie Európsky parlamentKDH Kresťanskodemokratické hnutie