Kolonádový most v Piešťanoch začnú rekonštruovať, do pätnástich mesiacov má byť hotový

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kolonádový most
Kolonádový most v Piešťanoch. Foto: archívne, SITA/Nina Bednáriková

PIEŠŤANY 9. júna (WebNoviny.sk) – Dlho pripravovaná rekonštrukcia Kolonádového mosta v Piešťanoch začína už v najbližších dňoch, podľa zmluvy potrvá najviac pätnásť mesiacov.

Od stredy 12. júna až do ukončenia prác musia chodci a cyklisti na moste rátať s obmedzeniami, asfaltová časť bude na tri mesiace uzatvorená úplne. Informovala o tom hovorkyňa piešťanskej samosprávy Drahomíra Moretová.

Dodávateľom prác za viac ako 1,7 milióna eur je spoločnosť Swietelsky-Slovakia.

Piešťany sa od roku 2014 dvakrát neúspešne uchádzali o získanie nenávratného finančného príspevku na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky z európskych fondov, napokon získali takmer milión eur z dotačného programu ministerstva kultúry.

Ďalších viac ako 700-tisíc eur pochádza z bankového úveru, jeho prijatie schválili poslanci mestského zastupiteľstva.

Kolonádový most*

*spája centrum Piešťan s kúpeľnou časťou mesta. Patrí k najdlhším krytým mostom na Slovensku, považovaný je za architektonický unikát. Jeho hornú časť navrhol popredný slovenský architekt Emil Belluš. Most je známy aj vďaka soche barlolámača na jeho priečelí, ktorá nemôže chýbať na žiadnej pohľadnici z Piešťan.

Most začala na jeseň roku 1930 stavať firma Pittel a Brauwetter, dokončený bol v roku 1933. Na jeho financovaní sa okrem nájomcov piešťanských kúpeľov Winterovcov podieľal aj štát a mesto. Kolonádový most prešiel podľa dostupných informácií doteraz len jednou zásadnou rekonštrukciou, tá bola nevyhnutná po jeho poškodení ustupujúcou nemeckou armádou v roku 1945.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia