Španielsky režisér Pedro Almodóvar dostane v Benátkach cenu za celoživotné dielo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pedro Almodóvar
Španielsky režisér Pedro Almodóvar. Foto: SITA/AP

RÍM 14. júna (WebNoviny.sk) – Španielsky režisér Pedro Almodóvar si počas tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu (MFF) v Benátkach prevezme Zlatého leva za celoživotné dielo.

„Tento lev bude mojim domácim miláčikom, spolu s dvomi mačkami, s ktorými žijem. Z celého srdca vám ďakujem za to, že mi dávate túto cenu,“ reagoval na ocenenie 69-ročný filmár.

Ako tiež uviedol, na festival v Benátkach má dobré spomienky, keďže mal počas neho v roku 1983 medzinárodný debut s filmom V temnotách.

„Almodóvar nie je len najväčším a najvplyvnejším španielskym režisérom od Buňuela (Luisa Buňuela, pozn. SITA), je filmárom, ktorý ponúkol najmnohostrannejšie, najkontroverznejšie a najprovokatívnejšie portréty post-frankistického Španielska,“ skonštatoval na margo filmára riaditeľ festivalu Alberto Barbera, ktorý ho na špeciálne ocenenie navrhol.

Sedemdesiaty šiesty ročník MFF v Benátkach sa uskutoční od 28. augusta do 7. septembra. Cenu za celoživotné dielo počas neho dostane aj anglická herečka Julie Andrews.

Pedro Almodóvar*

*sa v 80. rokoch stal jedným z najznámejších španielskych režisérov. Za film Ženy na pokraji nervového zrútenia získal Félixa 1988 ako najlepší mladý režisér. Snímka získala i nomináciu na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. Veľmi úspešné boli aj jeho filmy Všetko o mojej matke (1999), ktorý získal v roku 2000 Oscara ako najlepší cudzojazyčný film, ďalej Spútaj ma! (1989), Vysoké opätky (1991), Na dno vášne (1997), Zlá výchova (2004). V roku 2003 dostal Oscara za pôvodný scenár filmu Hovor s ňou (2002). Neskôr nakrútil napríklad aj filmy Volver (2006), Rozorvané objatia (2009), Koža, v ktorej žijem (2011), Rozkoš v oblakoch (2013),Julieta (2016) a Bolesť a sláva (2019).

Informácie pochádzajú z agentúry AP, webstránky www.labiennale.org a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pedro Almodóvar