Ministerstvo obrany pri transportéroch 4×4 odmieta špekulácie, ale pripúšťa zastavenie súťaže

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
transportér, obrnené vozidlo
Foto: ilustračné, Getty Images

BRATISLAVA 15. júna (WebNoviny.sk) – Rezort obrany odmieta pri transportéroch 4×4 špekulácie, pripúšťa však možnosť, že bude zastavená medzinárodná súťaž. Uviedlo to Ministerstvo obrany SR v súvislosti s výrokmi tieňového ministra obrany hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Jaroslava Naďa.

Ten je presvedčený, že rezort obrany je na súťažných podmienkach vopred dohodnutý s konkrétnou firmou a medzinárodná súťaž bola vyhlásená iba oficiálne. Ministerstvo tieto obvinenia odmieta, navyše pripomína, že súťaž vychádza z reálnych požiadaviek vojakov.

Poslanec Národnej rady SR a šéf parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) tvrdí, že Slovensko nebude nakupovať transportéry bez dostatočnej balistickej ochrany. Podľa neho má vozidlo všetky potrebné parametre.

Pripúšťajú zastavenie tendra

Ministerstvo obrany SR odmieta spochybňovanie medzinárodného tendra – užšej súťaže, ktorú vyhlásilo na obstaranie viacúčelových taktických vozidiel 4×4 pre Ozbrojené sily SR. Rezort obrany vyhlásil súťaž ešte začiatkom júna, pričom záujemcovia sa môžu hlásiť do 2. júla tohto roka,“ uviedlo ministerstvo.

Rezort aj napriek stanovisku pripúšťa, že pokiaľ by sa objavili pochybnosti, tender môže byť zastavený. „Napriek tomu, v záujme maximálnej transparentnosti, je minister obrany v prípade, že sa potvrdia neoprávnené útoky smerujúce k podozreniu, že podmienky účasti spĺňa iba jediný uchádzač, pripravený celú súťaž zrušiť,“ dodal rezort obrany.

Práve medzinárodný tender považuje Jaroslav Naď za tendenčný, pretože rezort podľa neho už vopred rozhodol. Bezpečnostnému analytikovi sa nepozdáva ani výbava vozidiel 4×4, ktoré chce rezort nakupovať.

Obstarávanie na Ministerstve obrany SR je jeden obrovský chaos. Namiesto toho, aby sa transportéry 4×4 nakúpili podľa požiadaviek Ozbrojených síl SR, idú obstarať viac ako 400 takmer „holých vozidiel“. Následne budeme musieť nakupovať za ďalšie milióny eur dodatočné vybavenie a technológie,“ povedal Naď.

Vraj ide o bežný postup

Hrnko s názorom, že Slovensko nakúpi „holé vozidlá“ nesúhlasí. Podľa neho ide o bežný postup.

Nepoznám špecifikácie, ale základné prevedenie znamená, že má vozidlo všetky potrebné prvky. Chýbajú tam iba niektoré komponenty, ako napríklad delostrelecká veža, ktorá sa môže montovať prostredníctvom iného tendra. Základné vybavenie skrátka znamená, že je to kompletný stroj, ktorý sa bude následne vyzbrojovať, a na ktorý sa dajú namontovať rôzne špeciálne systémy, “ povedal Hrnko pre agentúru SITA.

Ministerstvo plánuje obstarávať viac ako 400 vozidiel 4×4 v základnej platforme a počíta so sumou 321 miliónov eur bez DPH. Pôvodne pritom znela požiadavka na 780 miliónov eur. Počet vozidiel pritom zostal nezmenený.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anton HrnkoJaroslav Naď
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiOzbrojené sily Slovenskej republiky