Na hrade Revište sprístupnia vyhliadku v severnej veži, chcú pripraviť aj prehliadkovú trasu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
hrad Revište
Hrad Revište. Foto: ilustračné, Getty Images

BANSKÁ BYSTRICA 15. júna (WebNoviny.sk) – Sprístupnenie vyhliadky v severnej veži hradu Revište pripravujú pre návštevníkov už v tejto letnej sezóne.

Hrad priblížia aj najmenším

Gotický hrad nachádzajúci sa v Žarnovici v mestskej časti Revištské Podzámčie už niekoľko rokov zachraňuje Združenie na záchranu hradu Revište (ZZHR).

V tejto sezóne sa spojilo s oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Región GRON a s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja (RA BBSK), aby pripravilo projekt zameraný na materiálne zabezpečenie podujatí na hrade.

Počas leta organizujeme viacero podujatí, aby sme hrad priblížili aj našim najmenším. Tento rok nám výrazne pomôžu predmety, ktoré sme s podporou krajskej samosprávy zabezpečili. Jedná sa o sedem historických kostýmov, tri prenosné ohniská, viacero druhov historických replík zbraní a ďalšie materiálne zabezpečenie podujatí. Tieto predmety nám budú opakovane slúžiť na vytvorenie autentickej historickej atmosféry na hrade počas podujatí,“ uviedol Miroslav Seget zo Združenia na záchranu hradu Revište.

Chcú zachovať charakter ruín

OOCR Región GRON v jarnom období zabezpečila pre hradné združenie s podporou RA BBSK vypracovanie architektonickej štúdie druhej etapy rozvoja hradu Revište.

Cieľom tejto štúdie je vytvoriť atraktívny objekt kultúrneho dedičstva so zachovaním charakteru ruín. Štúdia bude slúžiť na finalizovanie stavebných zásahov k príprave prehliadkovej trasy.

Štúdia bude vodiacim rámcom k vytvoreniu podmienok pre prehliadkovú turistickú trasu, k úpravám zábradlí, mreží, schodiska, k tvorbe náznaku padacieho mosta. Ale aj návrhu novotvaru v prvom predhradí na mieste stajní, slúžiaceho ako zázemie pre turistov (bufetu a predajného stánku suvenírov). Navrhne tiež rozmiestnenie oddychových zón,“ konkretizovala výkonná riaditeľka Regiónu GRON Žofia Hanusová. Dodala, že štúdiu si budú môcť návštevníci podujatia prezrieť na nádvorí hradu.

Hrad Revište dopĺňa ponuku línie hradov a bývalých hradných opevnení v regióne stredného Pohronia ako súčasť Pohronskej hradnej cesty. Cieľom projektu Pohronskej hradnej cesty je priblížiť históriu hradov popri rieke Hron, v niektorých prípadoch pripomenúť ich existenciu a význam.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia