Slováci dovolenkujú väčšinou za vlastné, radšej si našetria než by si požičiavali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
rodina, turizmus, dovolenka
Podnikatelia a zamestnávatelia v sektore zaznamenávajú výrazný prepad tržieb a pokračujúci pokles očakávajú aj v ďalších týždňoch a mesiacoch. Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

BRATISLAVA 16. júna (WebNoviny.sk) – Slováci si na dovolenku peniaze zväčša nepožičiavajú, skôr sa snažia na ňu našetriť.

Na dovolenku šetrí niekoľko mesiacov aj celý rok 52 percent Slovákov, dovolenku financuje spolu s bežnými výdavkami 17 percent ľudí. Na dovolenku necestuje 28 percent obyvateľov Slovenska a peniaze na dovolenku si požičiavajú tri percentá Slovákov.

Požičiavajú si mladí nevzdelaní

Vyplynulo to z prieskumu pre spoločnosť Kruk Česká a Slovenská republika, s. r. o., (Kruk) so zameraním sa správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov.

Pôžičky na dovolenku si berú najmä ľudia vo veku 25 až 34 rokov so základným vzdelaním. Rovnakou mierou si Slováci podľa uvedeného prieskumu na dovolenku požičiavajú vo finančných inštitúciách a od rodiny či priateľov.

Na dovolenku najmenej cestujú dôchodcovia a ľudia so základným vzdelaním. Spolu s bežnými výdavkami dokážu dovolenku financovať hlavne osoby samostatne zárobkovo činné, vysokoškoláci a obyvatelia Trnavského kraja.

„Podobne ako napríklad na darčeky si Slováci príliš často nepožičiavajú ani na dovolenku. Pokiaľ nemajú našetrené, alebo nemôžu dovolenku financovať s bežnými výdavkami svojej domácnosti, nikam nejdú. Na dovolenku si požičiavajú napríklad ľudia žijúci z dávok sociálnej podpory, ktorí si najčastejšie vezmú pôžičku v nejakej nebankovej inštitúcii,“ uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Kruk Jaroslava Palendalová.

Pôžičky berú od nebankoviek

Zadlženým ľuďom banky často odmietajú poskytnúť pôžičku a v takom prípade si 23 percent Slovákov požičiava v nebankových inštitúciách. Ide najmä o mladých ľudí, ktorí majú základné vzdelanie a pracovnú zmluvu na čas určitý, prípadne sú nezamestnaní. V prípade odmietnutia bankou 77 percent ľudí by si peniaze v nebankovej inštitúcií nepožičala.

„Ľuďom s ďalšími záväzkami alebo nedostatočnými príjmami banky úver neposkytnú, takže sa obracajú na nebankové inštitúcie. Títo dlžníci by si však mali veľmi dobre rozmyslieť, či peniaze požičané napríklad na dovolenku budú schopní, spolu so svojimi ďalšími záväzkami, splácať,“ upozornila Palendalová.

Spoločnosť Kruk Česká a Slovenská republika, s. r. o., je členom medzinárodnej skupiny Kruk založenej v roku 1998 a pôsobiacej v Českej republike, Poľsku, Rumunsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku a na Slovensku. Zameriava sa na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych klientov.

Spravuje pohľadávky bánk, poisťovní, telefónnych operátorov aj poskytovateľov energií a ďalších služieb. Snaží sa motivovať zadlžené osoby k začatiu rokovania o splatení dlhov vo forme splátok, ktoré si môžu podľa svojej aktuálnej finančnej situácie dovoliť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaroslava Palendalová