Líderka Hongkongu Lamová sa ospravedlnila za kontroverzný návrh zákona, ale rezignovať nemieni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Carrie Lamová
Líderka Hongkongu Carrie Lamová. Foto: SITA/AP

HONGKONG 18. júna (WebNoviny.sk) – Líderka Hongkongu Carrie Lamová sa ospravedlnila za sporný návrh zákona, ktorý vyvolal nedávne obrovské masové protesty.

Zároveň označila za nepravdepodobné, že by sa ním znovu zaoberali. Oficiálne ho ale nestiahla. Ako povedala, nebude pokračovať s presadzovaním legislatívy, kým adekvátne nevyriešia obavy ľudí sprevádzajúce jej zavedenie.

Nemá v úmysle odstúpiť

Na utorkovej tlačovej konferencii Lamová tiež naznačila, že nemá v úmysle odstúpiť a svoj mandát šéfky miestnej administratívy mieni dokončiť.

Lamová už v sobotu čiastočne ustúpila tlaku ulice a oznámila, že dočasne upúšťa od snahy zaviesť kontroverzný zákon, ktorý by umožnil vydávať osoby podozrivé z trestnej činnosti do Číny. Demonštranti však žiadajú, aby Lamová prijatie zákona nielen odložila, ale úplne od neho upustila.

Prešiel pod správu Číny

Hongkong prešiel na základe medzinárodných dohôd v roku 1997 spod britskej správy pod správu Číny. Do roku 2047 má podľa týchto zmlúv fungovať na princípe „jedna krajina, dva systémy„.

Čína však podľa hongkonského prodemokratického politického tábora túto dohodu porušuje a snaží sa už teraz vnútiť Hongkongu svoje predstavy o jeho fungovaní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Carrie Lamová