Pripomíname si Svetový deň utečencov, je príležitosťou na prehĺbenie vzájomných vzťahov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: ilustračné, SITA/AP.

BRATISLAVA 20. júna (WebNoviny.sk) – Svetový deň utečencov je príležitosťou na prehĺbenie vzájomných vzťahov.

Ponúka tiež možnosť na výmenu skúseností zo života žiadateľov o udelenie azylu v azylových zariadeniach Migračného úradu Ministerstva vnútra SR na Slovensku.

Cieľ Svetového dňa utečencov

Ako agentúru SITA informovala Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR, pri tejto príležitosti pripravil Migračný úrad MV SR v spolupráci s mimovládnymi organizáciami, Slovenskou humanitnou radou a obcou Rovné niekoľko podujatí.

Cieľom tohto dňa je venovať zvýšenú pozornosť ľuďom, ktorí opustili svoje domovy a v nových krajinách hľadajú nielen bezpečie, ale aj pomoc pri riešení každodenných problémov. Svetový deň utečencov si každoročne pripomíname 20. júna.

Podujatia pre žiadateľov o azyl

V priestoroch Záchytného tábora Humenné majú žiadatelia o udelenie azylu vo štvrtok 20. júna od 9:00 možnosť predstaviť svoje krajiny pôvodu prostredníctvom výroby vlajok, prezentáciou tradičných tancov za sprievodu hudby a pripojiť sa k spoločnej opekačke.

Žiadateľom o udelenie azylu z pobytového táboru Opatovská Nová Ves vo štvrtok od 8:00 umožnili návštevu zoologickej záhrady v Bojniciach. Spoznajú tak typickú faunu Slovenska a cestou sa oboznámia so známymi lokalitami, ako je Zvolenský hrad či Bojnický zámok.

Žiadatelia o udelenie azylu z Pobytového tábora Rohovce sa už v nedeľu 16. júna zúčastnili na Nedeľnej Paráde v Starej tržnici v Bratislave. Podujatie s bohatým kultúrnym programom umožnilo stretnutie ľudí z rôznych krajín, ktorí predstavili svoje tradície a zahrali si futbal.

Svetový deň utečencov (World Refugee Day)

Svetový deň utečencov (World Refugee Day) vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v roku 2000. Od toho roku sa oslavuje Svetový deň utečencov vo viac ako 100 krajinách. Tento dátum bol vybraný podľa Afrického dňa utečencov a následne zjednotený po celom svete. Myšlienkou Svetového dňa utečencov je poukázať na životné podmienky a problémy utečencov a prehĺbiť povedomie spoločnosti o zraniteľnosti osôb, ktoré museli opustiť svoje domovy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia